x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SOS - Chirurgia vasculara, neglijata

SOS - Chirurgia vasculara, neglijata

de Magda Marincovici    |    09 Noi 2006   •   00:00
SOS - Chirurgia vasculara, neglijata

Intre 9 si 11 noiembrie, la Sinaia are loc al III-lea Congres cu participare internationala a Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara.

Jurnalul National: Care este noutatea acestui eveniment medical international? Prof. univ. Vasile Candea: La acest congres ne putem evalua locul pe care ne situam fata de chirurgia din tarile participante (Franta, Italia, Germania) si in general in Uniunea Europeana. Intre temele din domeniul cardiovascular se dezbate tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare, cu indicatii si contraindicatii. Este o confruntare de idei intre specialistii romani si cei straini. In tematica, un loc aparte este acordat tratamentului chirurgical al bolilor congenitale la nou-nascuti si la copiii mici, impartasindu-se experienta Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Tg. Mures, Institutului Inimii din Cluj-Napoca, Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei Bucuresti, precum si din unitatile de profil din Timisoara si Iasi. Mentionez ca medicii chirurgi cardiovasculari abordeaza toata gama bolilor cardiovasculare, de la transplantul cardiac pana la afectiunile congenitale ale nou-nascutului. Se dezbat aspecte ale procedurilor endovasculare, pe aorta toracica si abdominala, pe arterele periferice ale membrelor si arterei carotide externe.
De asemenea, vor fi abordate probleme ale anesteziei si terapiei intensive, precum si costurile pe care le implica tratamentul in aceste unitati.

Lipsa programului national

Ce ne spuneti despre accesul la tratamente?
In tratamentul chirurgical si endovascular, in afectiunile arteriale exista mari neajunsuri. Astfel, chirurgia vasculara nu si-a gasit locul cuvenit la noi, unde aceste boli imbraca un caracter social, iar bolnavii nu beneficiaza de un tratament corespunzator la care au dreptul, neexistand un program national pentru aceasta categorie de bolnavi. Din acest punct de vedere suntem printre ultimii din Europa. Avem o nevoie acuta de specialisti vasculari in teritoriu.

Dar despre dotarea tehnico-medicala?
Bolnavii sunt orientati de clinicile de cardiologie spre cele de chirurgie, intre care exista o permanenta colaborare. Multi bolnavi vin direct la chirurgi din proprie initiativa, pentru ca, in prezent, scoala romaneasca de chirurgie cardiovasculara are rezultate din ce in ce mai bune si se bucura de o incredere crescanda. In Romania, chirurgii cardiovasculari sunt la nivel european din punct de vedere tehnic, insa rezultatele sunt sub nivelul Europei din cauza dezechilibrelor existente nu atat in dotare, cat in aprovizionarea fluenta cu materiale tehnico-medicale si medicamentoase de ultima ora, care sunt extrem de scumpe si inaccesibile posibilitatilor noastre financiare, extrem de reduse.

Premiera: Congresul Asistentilor medicali

Si cu asistentii medicali avem o problema?
In premiera nationala, la Sinaia se deruleaza si Congresul Asistentilor Medicali din domeniile chirurgiei cardiovasculare, ATI cardiovascular si bypass cardiopulmonar (CEC), marcandu-se astfel cresterea calitatii si competitivitatii acestui personal. Se stie ca pe piata muncii in UE, acest personal ultracalificat isi gaseste foarte usor de lucru, cu remuneratii de doua-trei ori mai mari decat cele ale unui medic de profil de la noi. Din aceasta cauza suntem intr-o criza acuta de personal mediu, care pleaca peste hotare gata instruit.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă