x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spasmofilia, cosmarul fetelor

Spasmofilia, cosmarul fetelor

06 Dec 2004   •   00:00

Lipsa de calciu si magneziu, principala cauza a spasmofiliei, apare mai frecvent in copilarie si tinerete, mai ales la fete.

STELUTA INDREI

SIMPTOME. Bolnavii cu spasmofilie au somnul agitat, vorbesc in somn, scrasnesc din dinti, isi misca mainile, picioarele, patul aratand dimineata ca dupa o lupta crancena
Principala cauza a spasmofiliei este lipsa unor microelemente, in primul rand a calciului si magneziului. Afectand mai mult fetele, spasmofilia este o boala frecventa in copilarie si in tinerete.

Spasmofilia, asa cum arata si numele, se caracterizeaza in principal prin spasme - modificari ale excitabilitatii neuromusculare, care pot fi spontane sau provocate de medic. Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", explica in continuare simptomele pe care le poate resimti bolnavul de spasmofilie.

TULBURARI FUNCTIONALE. Spasmele spontane nelinistesc bolnavul si apar la orice nivel al corpului, putand fi de durata si intensitate variabile. Denumite si parastezii, amorteli, furnicaturi prin brate, picioare, spasmele spontane nu sunt periculoase, dar foarte neplacute pentru pacient. Pacientului i se zbate ochiul, cum se spune in popor, ii tresalta muschii la nivelul buzelor, al limbii sau al tubului digestiv (cauza perioadelor de constipatie si de diaree). Daca spasmul apare la nivelul laringelui sau esofagului, el are senzatia de sufocare, de nod in gat. Dificultatile de respiratie determina aparitia crizelor la efort, din cauza caldurii, in spatiile inchise.

TULBURARI NEUROPSIHICE. Bolnavii de spasmofilie sunt depresivi si anxiosi. Unii stau permanent intr-o stare de tensiune, isi pun intrebari de genul "Daca se intampla ceva?", povestea drobului de sare fiind foarte valabila. Ei simt o frica fara motivatie, isi pun imaginatia la contributie si gasesc explicatii false pentru starea lor. Partea cea mai severa a acestor manifestari sunt atacurile de panica, in care tot ce este in jur devine dusman si frica de a nu i se intampla ceva vital devine obsesiva. De asemenea, cei care au crize de spasmofilie sufera de tulburari de somn: insomnie, somn agitat si neodihnitor, cu vise urate, cosmaruri frecvente.

Aceste tulburari functionale si neuropsihice pot fi agravate de caldura, deshidratare, conflicte, stare psihica incordata, oboseala, dar pot aparea si pe fond premenstrual, cand in organism au loc modificari ce favorizeaza crizele de spasmofilie.

TULBURARI TROFICE. Pacientii care sufera de spasmofilie au o piele subtire, lipsita de luciu, care se descuameaza, un fir de par subtire, casant, mat. De asemenea, unghiile acestora se exfoliaza usor, se rup si devin o problema mai ales pentru femei.

TULBURARI LEZIONALE. Uneori, manifestarile spasmofiliei pot imbraca o forma dramatica, mai ales cand boala apare dupa lezarea accidentala a glandelor paratiroide dupa o interventie chirurgicala pe tiroida. Pacientul poate suferi contractia intregului corp, astfel de cazuri constituind urgente la care trebuie intervenit cat mai rapid.

ISTERIE
Unii suferinzi de spasmofilie prezinta o anumita labilitate psihica favorizanta crizelor.

De aceea interventia si intelegerea medicilor trebuie sa fie pe masura. Potrivit prof. dr. Dumitrache, tratamentul este stabilit numai de medic, dupa o serie de investigatii ce dubleaza un examen clinic. Criza de spasmofilie este greu de diferentiat de isterie, dar si de alte afectiuni grave precum epilepsia, motiv pentru care diagnosticul este esential. De retinut, ca un isteric face crize pentru a impresiona pe cineva, manifestandu-se intotdeauna in prezenta altei persoane.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă spasmofilie