Principalele lanţuri farmaceutice au anunţat că au amenajat spaţii speciale pentru acordarea primului ajutor persoanelor afectate de caniculă.
Toate cele 95 de unităţi farmaceutice Help Net din ţară au devenit puncte de prim ajutor pentru persoanele afectate de caniculă, se precizează intr-un comunicat. In aceste farmacii, persoanele care acuză stări de ameţeală, sufocare, slăbiciune din cauza căldurii vor beneficia de apă. De asemenea, li se va măsura tensiunea şi li se va acorda primul ajutor in caz de leşin. Pentru persoanele cu probleme severe se va solicita serviciul medical de urgenţă.
PROGRAM. In cadrul programului "Scapă de căldură", 25 de farmacii Sensiblu din Bucureşti se vor transforma in puncte de urgenţă pentru cetăţenii afectaţi de temperaturile ridicate. In toate aceste farmacii se vor administra, la nevoie, tablete de CalCVita şi se va acorda asistenţă pacienţilor. De asemenea, in perioada de vărf a caniculei, 20-27 iulie, va fi pus la dispoziţie nonstop, un număr de telefon cu apel gratuit 0800.080.234, unde pacienţii care doresc informaţii despre metode de prevenţie a efectelor caniculei pot cere sfatul unui farmacist. In paralel, această companie a răspuns pozitiv apelului Prefecturii Municipiului Bucureşti şi al autorităţilor locale, punănd la dispoziţie farmaciile Obor, Titan 2 şi Mihai Bravu, unde se vor afla asistenţi medicali din partea SOS Medical. Claudia Preda, directorul comercial Centrofarm, a anunţat pachetul de măsuri speciale anticaniculă pus la dispoziţie in farmaciile acestei companii. Pe lăngă apa şi spaţiul răcoros existente permanent, in farmaciile Centrofarm, in această perioadă, se vor asigura măsurarea tensiunii şi interpretarea acesteia. Dacă valorile tensiunii sunt sub limitele normale, se va administra calciu efervescent. Persoanele cu insolaţie vor beneficia de pulverizare cu apă termală, care are efect de calmare şi antiinflamator. Sau de algocalmin, in caz de durere de cap. Incepănd de măine, in farmaciile Centrofarm se vor monta paturi pliante in spaţii nonvizibile publicului pentru persoanele in situaţii deosebite. Există in plan şi măsura de a colabora cu o clinică privată care să acorde serviciu medical de urgenţă.
Primul ajutor este acordat de farmacist, asistent medical, medic rezident sau personal de la Crucea Roşie.