x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spitalul care-si cere drepturile

Spitalul care-si cere drepturile

de Magda Marincovici    |    01 Dec 2005   •   00:00
Spitalul care-si cere drepturile

Bucuresti. Calea Plevnei. Spitalul de Stomatologie "Prof. dr. Dan Theodorescu". Asa scrie pe frontispiciu. Ceea ce nu este conform realitatii. Deoarece in acest spital se efectueaza interventii de chirurgie oro-maxilo-faciala.

"Suntem o specialitate chirurgicala, singura din tara si din Europa care presupune dubla licenta: medicina generala si stomatologie, cu un rezidentiat de 5 ani", precizeaza profesorul doctor Alexandru Bucur, seful Clinicii chirurgie maxilo-faciala.

DIFERENTE. Trebuie precizat ca specialistii in stomatologie (medicina dentara) nu au competente in chirurgia oro-maxilo-faciala. Nici unul dintre acestia nu poate activa intr-o sectie de chirurgie oro-maxilo-faciala a unui spital, stiut fiind ca activitatea stomatologica se desfasoara in cabinete, in sistemul ambulatoriu. Iar la Spitalul "Prof. dr. Dan Theodorescu" tratamentele stomatologice sunt efectuate in cadrul Ambulatoriului de specialitate, la cote performante, dar nu fac parte din structura unui spital.

"La ora actuala, interventiile chirurgicale sunt efectuate pentru o patologie diversa, ce in linii mari abordeaza traumatologia oro-maxilo-faciala, tumorile benigne si maligne ale acestui teritoriu, tratamentul chirurgical al anomaliilor dento-maxilare (prognatism, retrognatism), despicaturi labio-maxilo-palatine (buza de iepure, gura de lup), patologia glandelor salivare (litiaza, infectii, tumori etc.), infectii oro-maxilo-faci-ale, patologia articulatiei temporo-mandibulare si, intr-o oarecare masura, patologia legata de accidentele si de complicatiile incluziei dentare sau cea legata de tumorile chistice de cauza dentara (chisturi de maxilar, granuloame apicale etc.)", spune prof. dr. Alexandru Bucur.

In general, interventiile chirurgicale oro-maxilo-faciale se desfasoara intre functionalitate si estetica, vizand totodata radicalitatea si calitatea vietii postoperatorii la pacientii cu patologie tumorala. Aceste tratamente chirurgicale presupun o spitalizare in medie de sapte zile. Spitalul din Calea Plevnei, definit ca unitate cu paturi, are doua sectii: o sectie de chirurgie oro-maxilo-faciala si una de anestezie-terapie intensiva.

TITULATURA. Schimbarea titulaturii in Spitalul de Chirurgie Oro-maxilo-faciala nu numai ca ar corespunde realitatii, dar ar permite o finantare si o pozitionare adecvata in cadrul specialitatilor chirurgicale. "Am facut doua referate, atat la Directia Sanitara a Muncipiului Bucuresti, cat si la Ministerul Sanatatii, avizate de Consiliul de Administratie, prin care am cerut schimbarea denumirii spitalului, dar nu am primit nici un raspuns", semnaleaza prof. dr. Alexandru Bucur.

DOTARE
"In cazul in care s-ar accepta titulatura reala a acestui spital, el va dobandi o linie care-i va permite o dotare adecvata chirurgiei de inalta performanta: chirurgia capului si gatului" - prof. dr. Alexandru Bucur
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă