x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spitalul "Marie Sklodowska Curie", în comă

Spitalul "Marie Sklodowska Curie", în comă

de Magda Marincovici    |    12 Oct 2010   •   00:00

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Sklodowska Curie", din Bucureşti, cel mai mare din ţară cu profil pediatric, este ameninţat cu închiderea. Cauzele sunt multiple: peste 300 de copii consultaţi zilnic de un număr din ce în ce mai mic de cadre medicale, care păresesc ţara sau se mută în sistemul privat, pentru un salariu civilizat. Deja secţiile de boli respiratorii şi cardiologie pediatrică au fost închise, activitatea acestora fiind preluată de alte secţii. Medici reputaţi, cum este profesorul Gheorghe Burnei, printre puţinii ortopezi pediatri din România, care mult timp a rezistat tentaţiei de a oferi consultaţii pe onorarii de zeci de mii de lire steriline în Marea Britanie, sunt pe picior de plecare din ţară.

Soluţia închiderii este impusă şi de imposibilitatea de a mai asigura sterilizarea corectă, cadrele medicale şi pacienţii fiind expuşi infecţiilor intraspitaliceşti. Cu toată debolcarea posturilor, şi asta în al 12-lea ceas, după tragedia de la Maternitatea "Giuleşti", la "Marie Curie" numărul medicilor şi al asistentelor aprobat este total insuficient, comparativ cu rulajul de pacienţi şi cazuistica înregistrată zilnic în acest spital. Practic, medicii şi asistentele nu-şi mai pot face meseria corespunzător cu dotările actuale, în condiţii de igienă precară, cu un număr alarmant de copii cu diagnostice severe, cu lipsă de medicamente şi materiale sanitare. Şi totul recompensat cu salarii de mizerie.

Dar ce se întâmplă la "Marie Curie" are o explicaţie. Programul de raţionalizare a spitalelor cu Banca Mondială a inclus câteva etape. Mai întâi reducerea a peste 9.000 de paturi, apoi transferul spitalelor la autorităţile locale şi... evident, desfiinţarea unui număr de spitale. Or, această politică de umilire a medicilor şi a asistentelor, de îndatorare a spitalelor către companiile farmaceutice până la intrarea în faliment nu face decât să faciliteze procesul de desfiinţare a unor spitale. Probabil, unele dintre spitale nu-şi mai găsesc menirea, dar spitale cum este "Marie Curie" să fie închise este o crimă fie dacă lucăm în calcul numai copiii din aproape un sfert din Românie care rămân fără asistenţă medicală de specialitate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă