x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spune nu singuratatii!

Spune nu singuratatii!

26 Iul 2005   •   00:00
SANATATEA BUNICULUI
Singuratatea nu-i buna nici la bucurie si cu atat mai putin la tristete. Unii se obisnuiesc cu ea si traiesc asa toata viata. Mai greu este pentru batranul care isi pierde pentru totdeauna fiinta iubita. Este o incercare careia cu greu ii face fata. Tristetea acestei pierderi nu trebuie confundata cu depresia.

Pana la un punct este o reactie normala. In prima faza impresia este ca lumea a stat in loc, ca se pierde legatura cu realitatea. Este o stare de soc. Urmeaza faza a doua, caracterizata prin cautarea fiintei iubite. Este o perioada de angoase, in care batranul are impresia ca-i aude vocea, dar are si temerea ca, trecand timpul, nu va mai recunoaste aceasta voce. Iar aceasta temere se extinde. Se intreaba daca pe masura ce trece timpul nu va uita chipul, rasul ei. Simte ca este deposedat de fiinta iubita si nu poate sa faca nimic.

In perioada de cautare, multi batrani declara: "O simt foarte aproape de mine", "Cred ca am auzit-o", "Am convingerea ca si ea incearca sa vina la mine", "A venit sa ma vada in vis", "Ma protejeaza, simt asta"... Este o perioada delicata pentru batranul vaduv, deoarece este extrem de vulnerabil in fata persoanelor profitoare, a sarlatanilor.

Dupa perioada cautarii urmeaza cea a depresiei, care poate deveni patologica daca persista. Este o faza de profunda tristete instalata la mult timp dupa deces. Cei din anturajul batranului s-au distantat reluandu-si ritmul obisnuit de viata. Dar batranul parca incremeneste si nu poate admite ca ea poate fi uitata de ceilalti atat de repede. Pentru batranul singur, suferinta ajunge la cote maxime si este disperat ca nimeni nu-l intelege.

Psihologii spun ca acest eveniment oricat de tragic face parte din ciclul vietii. Dar discutiile cu cei dragi, vizitele la prieteni, la copii sau nepoti, plimbarile in parc pot fi un remediu al suferintei. Nu lasati ca suferinta sa vi se cuibareasca in suflet, si mai ales evitati sa va culpabilizati! In clipele lungi de singuratate, gandurile batranului pot aluneca pe pante periculoase. Astfel, exista riscul ca batranul sa-si atribuie vini false: ca nu a facut totul pentru a preveni decesul, ca nu a luat aminte la ce i-a cerut in ultimele momente, ca nu i-a aratat cat de mult o iubeste... Iesiti din aceast cerc vicios, spunand "nu" singuratatii!

×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului