Un bărbat in vărstă de 38 de ani se afla de aproximativ şase ani intr-o stare de conştienţă minimă, ca urmare a unui traumatism cranian. La ora actuală, el este capabil să vorbească şi să mănănce graţie unui sistem de stimulare electrică a creierului. Performanţa aparţine unei echipe de neurologi de la Weil Cornell Medical College din New York, care au publicat recent rezultatele obţinute in revista Nature. Â
Trebuie precizat că starea de luciditate minimă este diferită de comă sau de stare vegetativă avansată. Potrivit dr Joseph Giacino, unul dintre autorii studiului, inainte de stimularea creierului, pacientul se limita la uşoare mişcări ale ochiului sau degetului. Acum, el se foloseşte de cuvinte pentru a răspunde rapid unor intrebări, mestecă, inghite hrana şi nu mai are nevoie de hrană artificială.
Principiul constă in electrozii implantaţi in anumite zone ale creierului şi conectaţi la o baterie plasată in piept, pe principiul unui pacemarker cardiac. Această tehnică, folosită deja in cazul bolnavilor de Parkinson, a fost testată timp de şase luni. Analiza comportamentului pacientului in perioada in care a beneficiat de stimulare electrică a confirmat imbunătăţirea capacităţilor de a se hrăni şi de a comunica. Autorii studiului spun că, dacă aceste rezultate se verifică şi in cazul altor pacienţi, stimularea electrică a creierului ar putea reprezenta un nou tratament al pacienţilor aflaţi in stare de conştienţă minimă.