x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri pe scurt

05 Noi 2010   •   00:00

5 noiembrie 2010



INFARCT DE LA AVIOANE
Riscul de infarct miocardic creşte considerabil în cazul persoanelor expuse zgomotului traficului aerian, arată un studiu realizat de specialiştii Universităţii din Berna. Paradoxal, bărbaţii sunt mai expuşi zgomotului, în timp ce sănătatea femeilor nu este afectată în condiţii de sunete extreme. Cercetătorii au analizat peste 4,5 milioane de persoane, concluzionând că riscul unui atac de cord se măreşte sensibil după depăşirea pragului de 60 de decibeli. Nivelul de 20-30 decibeli este inofensiv pentru organismul uman, acesta este fondul sonic normal. Sunete de 130 decibeli provoacă senzaţia de durere, iar o intensitate a sunetului ce depăşeşte 150 decibeli poate cauza şi decesul persoanei expuse.

SFECLA, ANTIDEMENŢĂ
Sucul de sfeclă roşie poate încetini evoluţia demenţei, susţin oamenii de ştiinţă. Cercetătorii de la Universitatea Wake Forest din SUA sunt de părere că acest lucru este posibil deoarece sfecla roşie are capacitatea de a îmbunătăţi fluxul sangvin către creier. Mai precis, fluxul sangvin în lobii frontali este mult accentuat, acesta fiind regiunea din creier care este asociată cu degenerarea ce duce la demenţă. Până acum, despre sfecla roşie se ştia că păstrează un nivel optim al tensiunii arteriale, previne bolile de inimă şi este excelentă pentru sportivi, mărind rezistenţa muşchilor. Efectul sucului de sfeclă este dat mai ales de nitraţi, cred cercetătorii. Pentru a se obţine efecte benefice este băutul zilnic. Aceiaşi nitraţi care se găsesc în sfecla roşie se întâlnesc şi în varză, spanac şi alte legume din familia cruciferelor.

INELUL CONTRACEPTIV
Specialiştii recomandă femeilor să consulte medicul înainte de a opta pentru o metodă contraceptivă. Pentru cele care sunt interesate de o protecţie pentru o perioadă lungă există inelul vaginal contraceptiv. Este flexibil, cu dimensiunea de 5,4 cm şi oferă protecţie o lună împotriva sarcinilor nedorite. Inelul contraceptiv eliberează continuu o doză scăzută de hormoni, estrogen şi progestogen, care sunt absorbiţi prin pereţii vaginului şi intră în fluxul sanguin. Inelul se introduce la fel de uşor ca un tampon. După trei săptămâni urmează o săptămână fără inel, timp în care are loc menstruaţia. Sângerările în alte momente ale ciclului sunt foarte rare în cazul inelului. El s-a dovedit a fi peste 99% eficient, la fel ca şi pilula. Nu se recomandă fumătoarelor cu vârsta de peste 35 de ani, cu tensiune arterială crescută sau cu risc de tromboză sau cu boli de ficat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă