Prin activarea unei enzime din creier, stresul afecteaza memoria pe termen scurt si alte functii cerebrale, arata un studiu efectuat pe animale, publicat in Statele Unite ale Americii.
|
PERICOL. Femeile stresate risca sa aiba pierderi de memorie |
Enzima respectiva este activa si in tulburarile maniaco-depresive si schizofrenie, a afirmat dr. Amy Arnsten de la Facultatea de Medicina din Yale, coordonatorul studiului aparut in revista Science.
Actionand asupra cortexului prefrontal, enzima PKC ar putea fi un factor care explica lipsa concentrarii, dificultatea de a rationa corect si impulsivitatea pacientilor cu aceste tulburari mintale. Cercetatoarea Amy Arnsten a declarat pentru AFP ca "studiul ne permite sa explicam rational ceea ce provoaca aceste tulburari irationale". Potrivit autorilor studiului, depresia si schizofrenia apar atunci cand nivelul acestei enzime este necorespunzator.
NOUTATE. "Descoperirea reprezinta un important pas inainte pentru intelegerea cauzelor anumitor afectiuni psihice. Totodata, deschide calea spre obtinerea unor noi medicamente care vor permite reglarea enzimei PKC", a adaugat dr. Arnsten. Si alte studii recente au ajuns la concluzia potrivit careia enzima PKC este hiperactiva la suferinzii de schizofrenie si depresie. Insa studiul condus de dr. Arnsten scoate la lumina faptul ca si in cazul stresului nivelul enzimei PKC este dereglat, ceea ce afecteaza anumite functii cerebrale. "Acestea sunt cele mai recente directii de cercetare in domeniul afectiunilor psihice", a estimat dr. Arnsten.
Cercetatoarea a explicat ca, impreuna cu echipa, a utilizat substante chimice pentru a provoca un stres usor controlabil la soareci si maimute. Acest nivel este echivalent cu stresul pe care il resimte omul din cauza unui zgomot foarte puternic sau cu ocazia unui examen. (Steluta Indrei)