x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Vitamina C previne reumatismul

Studiu - Vitamina C previne reumatismul

20 Aug 2004   •   00:00

Persoanele care nu consuma suficiente fructe si legume sunt mai expuse riscurilor de a suferi de afectiuni reumatismale.

STELUTA INDREI

In ceea ce priveste aportul in vitamina C, specialistii sunt categorici: persoanele care au deficiente in vitamina C risca de trei ori mai mult sa se imbolnaveasca de poliartrita reumatoida (PR). Aceasta concluzie a fost elaborata cu prilejul unui mare studiu european, numit EPIC (Investigarea Europeana Prospectiva a Cancerului).

RISCURI. Subiectii studiului au tinut un jurnal dietetic timp de o saptamana, in care au notat toate alimentele consumate.

Pe parcursul cercetarii, 73 de persoane s-au imbolnavit de PR in perioada 1994-2001. Astfel, autorii studiului au constatat ca exista o legatura intre consumul scazut de fructe, legume si riscul de a dezvolta aceasta afectiune. Cei care au un aport mai mic de 56 de miligrame pe zi de vitamina C prezinta un risc de 3,3 ori mai mare de a dezvolta PR. Mecanismul de actiune a vitaminei C asupra PR nu este inca elucidat, dar cercetatorii spun ca este vorba cu siguranta de efectul sau antioxidant.

FRUCTE SI LEGUME. Cercetatorii precizeaza ca ceilalti factori de risc ai PR cunoscuti in prezent, adica fumatul si obezitatea, au fost exclusi din acest studiu. In aceasta evaluare a riscurilor legate de afectiunile reumatismale s-a luat in calcul doar consumul de fructe si legume. Rezultatele obtinute sunt utile atat pentru prevenirea primara a bolilor reumatismale, cat si pentru intarirea sfaturilor medicilor, care nu contenesc sa repete: "Consumati zilnic minimum cinci fructe si legume!".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă