x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Suferinţele testiculului

Suferinţele testiculului

de Dr. Dana Chehne    |    15 Iul 2008   •   00:00

De multe ori, investigarea unui organ este dificilă şi costisitoare sau pur şi simplu greu accesibilă. Cu atît mai mult ar trebui să acordăm atenţie organelor prin natura lor expuse, cum ar fi sînul sau testiculul, a căror stare de sănătate o putem aprecia chiar prin autoexaminare

De multe ori, investigarea unui organ este dificilă şi costisitoare sau pur şi simplu greu accesibilă. Cu atît mai mult ar trebui să acordăm atenţie organelor prin natura lor expuse, cum ar fi sînul sau testiculul, a căror stare de sănătate o putem aprecia chiar prin autoexaminare. Efectuat sistematic, procedeul autoexaminării ne-ar putea ajuta în depistarea precoce şi implicit în vindecarea unor maladii grave şi din nefericire răspîndite.

 

Formaţiuni scrotale

La palparea testiculului putem descoperi formaţiuni de consistenţă lichidă sau solidă, uniforme sau neregulate, mai mari sau mai mici, dureroase sau nedureroase, unice sau multiple, situate pe unul sau pe ambele testicule.

Masele scrotale sînt de natură şi gravitate diferită, de la simple chisturi, care nu necesită tratament, la afecţiuni banale, dar cu potenţial grav, cum ar fi o hernie ce se poate strangula, culminînd, fireşte, cu tumorile testiculare. Dar aprecierea naturii şi abordării terapeutice e o problemă de strictă specialitate, de aceea conduita corectă este prezentarea la medic în cît mai scurt timp.

 

Varicocelul şi spermatocelul

Varicocelul este o dilataţie a venelor ce drenează testiculele. Este o masă moale, ce dă o senzaţie specifică, de "ghem de spaghete", nedureroasă, localizată de obicei în partea stîngă. Cînd pacientul stă culcat, datorită drenajului mai bun, formaţiunea dispare, ceea ce orientează în precizarea diagnosticului. Deşi este nesupărător pentru bolnav, varicocelul nu trebuie neglijat, pentru că în timp poate duce la infertilitate.

Spermatocelul este un chist mic, nedureros, de consistenţă lichidă, apărut în zona postero-superioară a testiculului şi care de obicei nu necesită tratament. Hidrocelul este o colecţie lichidă, nedureroasă, apărută în foiţa care înveleşte testiculele, de obicei în urma unui traumatism sau a unei inflamaţii şi care se poate resorbi uneori spontan. Hematocelul este o colecţie sangvină apărută în jurul testiculului, de regulă posttraumatic şi care este, în general, moderat dureroasă.

 

Infecţii, hernie inghinală

Epididimita este o infecţie a epididimului (conductul care colectează spermatozoizii din testicule). Tumefacţia apare în partea posterioară a testiculului, este extrem de dureroasă şi este însoţită de febră, disurie şi secreţie uretrală. Orhita este inflamaţia testiculului, de obicei de natură infecţioasă, bacteriană sau virală (virusul urlian, care este agentul cauzal al oreionului, poate da orhita la bărbaţii tineri). Testiculul este mărit, tumefiat, dureros, iar în cazurile neglijate se poate ajunge la infertilitate. Atît epididimita, cît şi orhita pot fi însoţite de mărirea ganglionilor regionali.

Hernia inghinală reprezintă alunecarea în zona scrotală a conţinutului abdominal, de obicei anse intestinale, printr-un orificiu abdominal lărgit. Ea produce disconfort, uneori durere, este moale şi reductibilă (conţinutul poate fi introdus înapoi în abdomen). În anumite cazuri, cînd acest lucru nu mai este posibil, se produce strangularea herniei, care este o urgenţă chirurgicală.

Cancerul testicular este simţit ca o formaţiune dură, de mici dimensiuni, însoţită sau nu de durere sau de o colecţie lichidiană, precum şi de simptome generale (oboseală, scădere în greutate).

Diagnosticul este pus în urma examenului fizic, completat cu un consult urologic, teste de sînge şi urină, dacă se suspicionează o infecţie şi un examen ecografic, care se dovedeşte de obicei extrem de eficient.


SOLUŢII TERAPEUTICE. Tratamentul formaţiunilor scrotale este diferenţiat în funcţie de natura afecţiunii. În cazul infecţiilor bacteriene se instituie tratamentul cu antibiotice. Varicocelul şi hernia inghinală impun un tratament chirurgical, iar cancerul testicular implică o abordare terapeutică nuanţată, în funcţie de stadiul bolii. În restul situaţiilor (spermatocel, hidrocel, hematocel) se intervine dacă apar complicaţii sau dacă prin mărimea lor devin stînjenitoare sau dureroase.

 

Ştiri

SUPLIMENT ALIMENTAR. A apărut Licoprostat, noul produs natural fitoterapeutic. Hofigal a lansat un nou produs naturist ce ajută la prevenirea cancerului de prostată. Este un produs natural fitoterapeutic ce asigură sănătatea şi integritatea morfo-funcţională a prostatei. Are efect împotriva apariţiei cancerului de colon, de stimulare a sistemului imunitar. Licoprostatul este un supliment alimentar cu proprietăţi complexe pentru prevenirea riscului apariţiei hipertrofiei benigne de prostată. Este benefic în dieta pacienţilor cu hipertrofie benignă de prostată, prostatite, adenom benign de prostată. Are componenţi sută la sută naturali cum ar fi: uleiul de cătină, uleiul de in, lecitină, gluconat de zinc şi cel mai important element – licopenul. Licoprostatul vine în ajutorul organismului crescînd rezistenţa faţă de infecţii interne curente, infecţii respiratorii şi urinare. De asemenea, prezintă acţiune antiinflamatorie, vitaminizantă, antioxidantă şi reduce efectele nocive.


FERTILITATE. Bărbaţii supraponderali sau obezi sunt mai puţin fertili decît cei cu o greutate normală. Aşa susţin realizatorii a două studii prezentate în cadrul celui de-al 24-lea congres al Societăţii Europene de Reproducere Umană. Conform celor două studii, calitatea spermei scade atît în cazul bărbaţilor obezi, cît şi în situaţia celor care suferă de diabet. "Diabetul afectează ADN-ul spermei, ceea ce explică de ce tot mai mulţi bărbaţi tineri, dar care suferă de această afecţiune întîmpină probleme atunci cînd vor să conceapă un copil", arată Con Mallidis, coordonatorul studiului realizat la Universitatea Queen’s din Belfast.

×
Subiecte în articol: testiculului sănătatea bărbatului