x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sunt eu numărul 12?

Sunt eu numărul 12?

20 Mai 2009   •   00:00

Sunt eu numărul 12 este mesajul Zilei Mondiale a Hepatitei. Alianţa Mondială a Hepatitei a ales acest mesaj pentru a atrage atenţia că, în lume, o persoană din 12 suferă de hepatită virală, iar mulţi dintre cei infectaţi nici măcar nu ştiu acest lucru. Prof. dr. Mircea Diculescu, şeful Catedrei de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, avertizează virusul hepatitei B (VHB) intră în cromozomii ficatului, fiind cancerigen.



De aceea, lupta contra acestui virus presupune acţiune pe două planuri. Primul îl reprezintă prevenţia, capitol la care ţara noastră a introdus, din 1995, vaccinarea gratuită a tuturor nou-născuţilor. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel spune că vaccinul asigură imunitate pe viaţă şi se administrează în trei doze, în decursul a şase luni. Al doilea plan este tratamentul persoanelor infectate cu VHB. "Dar se aşteaptă şi 3 ani pentru a intra în schema de tratament", avertizează Marilena Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice. Din perspectiva pacienţilor, ghidurile terapeutice publicate în Monitorul Oficial "sunt profund lipsite de echitate şi sunt discriminatorii, pentru că limitează drepturile pacienţilor la tratament. În alte ţări, aceste ghiduri au caracter orientativ", spune Marilena Debu.

Prof. dr. Diculescu este de părtere că este necesar un program naţional coerent, cu structuri clare care să asigure screening populaţional, să dea posibilitatea medicului de familie să facă testare gratuită a VHB, să se se poată efectua gratuit testarea încărcărturii virale. În privinţa finanţării tratamentului, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, spune că nimeni nu se poate amesteca în deciziile comisiilor de specialitate mai ales ca există perspective pentru ca toţi cei care au nevoie să beneficieze  de tratament conform medicinei bazate pe dovezi".  La ora actuală, în tratament cu 6.000 de persoane, dintre care 5.000  cu VHC şi 1.000 cu VHB, Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, prof. dr. Adrian Streinu Cercel şi-a lansat volumul "Totul despre hepatite şi virusurile hepatititce."Elaborată sub forma unei "consultaţii private", profesorul răspunde la 135 de întrebări esenţiale pentru a ne apăra de aceste boli. "Citind-o vei înţelege cum funcţionează ficatul şi ce se întâmplă cu acesta în momentul în care este atacat de virusurile hepatitice şi vei afla ce anume ai de făcut şi cum să întâmpini şi să gestionezi boala", spune autorul.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă