Ministerul Sănătăţii a identificat o sursă suplimentară de finanţare a programelor de sănătate prin aplicarea unei taxe pe produsele fast-food.
"Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast-food, dulciuri, băuturi carbogazoase, exceptând băuturile naturale, pentru susţinerea programelor de sănătate şi a celor de investiţii în infrastructură", a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Proiectul de hotărâre de guvern privind taxa pe produsele fast-food este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Comisia de nutriţie a MS are misiunea de a stabili modul de aplicare a noii taxe. În privinţa sumelor colectate prin această taxe, ministrul Cseke nu a dat informaţii. Distribuitorii şi producătorii acestor produse vor fi consultaţi şi împreună cu aceştia se va stabili cuantumul noii taxe. Este de aşteptat o creştere a preţurilor la aceste produse.
SPITALE TRANSFERATE ŞI CALL-CENTER
"Nu sunt mulţumit de bugetul alocat domeniului sanitar, este un buget pentru un an de criză, a declarat ministrul Attila Cseke. Astfel, în 2010, vor exista dificultăţi în susţinerea programelor de sănătate, a celor de investiţii în infrastructură şi în aparatură medicală, în asigurarea necesarului de medicamente şi materiale sanitare în unităţile de primiri urgenţe şi în cele de tranfuzie sanguină. Ministrul Sănătăţii a anunţat că se are în vedere, până la 1 iulie 2010, transferul spitalelor la administraţia locală.
De asemenea, se va implementa managementul corporatist care permite ca trei-patru spitale să aibă acelaşi manager sau o firmă de management specializată. Ministrul Cseke a mai declarat că nu va proceda ca predecesorii la schimbarea directorilor de spitale. Tot în acest an, ministrul Cseke vrea să implementeze un sistem call center (similar sistemului de urgenţă 112) care să dea posibilitatea cetăţenilor să apeleze şi, pe baza simptomelor, ei să fie dirijaţi către medicul de familie, ambulatoriu sau spital.
Citește pe Antena3.ro