x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei TBC-ul, Chopin şi Mozart

TBC-ul, Chopin şi Mozart

de Florin Condurateanu    |    13 Mai 2011   •   14:09
TBC-ul, Chopin şi Mozart

165258-img-4937.jpgSe zicea că tuberculoza este boala filozofilor, a artiştilor. Mai exact, se spune că ftizia ucide poeţii. De fapt, nu meseria aducea cu ea niscaiva bacili ai TBC-ului. Alta era cauza îmbolnăvirii de tuberculoză a poeţilor şi filozofilor. Aceşti artişti preferau o viaţă boemă, fără reguli. Ei mâncau decât pe apucate, nu dormeau, iroseau ore şi ore în fum de ţigări arse una după alta, în cafenele. Şi viaţa asta dezordonată deschidea uşa tuberculozei.

În anii de dinaintea marii descoperiri a antibioticelor, practic nu prea exista un tratament eficace împotriva bacililor tuberculozei. Oamenii cu TBC se sfârşeau slabi şi sleiţi de accesele de tuse cu sânge, scuipat de câteva ori pe minut. Multe boli ale aparatului pulmonar provoacă pierdere de sânge prin tuse. Este aşa-zisa hemoptizie. Sângele poate apărea în sputa însoţitoare a acceselor de tuse chiar aerat, roşu, indicând sursa, fie din aparatul respirator, fie din sistemul ORL, adică nas, gât, urechi. Dar acest sânge poate apărea şi din esofag. Sângele în tuse are mai multe posibile cauze: tuberculoza, cancerul bronho-pulmonar, hipertensiunea, traumatisme, uneori astmul. Revenind la personalităţi răpuse de tuberculoză începem cu marele patriot Bălcescu, gonit din ţară şi mort în Italia. Durerea de a nu putea sta pe meleagurile ţării pentru care luptase cu toată puterea gândului şi inimii i-a scurtat viaţa, i-a agravat boala de plămâni. De TBC au murit şi genialii Chopin şi Mozart, chinuiţi de febră, tuse şi de sânge pierdut în spută. Împărăteasa Elisabeta a Austriei a suferit şi ea de tuberculoză, de unde i-a venit şi sfârşitul.

De când au apărut medicamentele mo­derne contra TBC, boala e vindecabilă. Dar tratamentul trebuie urmat cu conştiinciozitate aproximativ şase luni. Capcana vine de la faptul că, după 2-3 săptămâni de la începerea te­rapiei, bolnavul începe să se simtă bine, îi revine pofta de mâncare, nu prea mai tuşeşte şi, dacă nu este supravegheat, este tentat să renunţe cu de la sine putere la tratamentul zilnic. Tocmai de aceea bolnavii sunt internaţi circa trei luni, iar apoi sunt obligaţi să vină zilnic la dispensarele teritoriale pentru a înghiţi medicamentele sub privirile cadrelor sanitare. Şi perioada de spitalizare obligatorie de circa trei luni se justifică şi faptul că la externare bolnavul nu mai este contagios. În lumea largă, chiar şi în ţările bogate, a revenit tuberculoza. Şi partea rea este că formele actuale de TBC sunt rezistente la medicamente. Asta sporeşte riscul de complicaţii, de prelungire a bolii, necesită şi operaţii de sacrificare a unei părţi de plămân, iar costul terapiei cu medicamente sofisticate ridică foarte mult costurile.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei