Termometrele cu mercur folosite pentru masurarea temperaturii corporale vor fi scoase din uz de catre Comisia Europeana. Conform unei campanii lansate la inceputul acestui an, mercurul este un metal toxic, ce va fi eliminat treptat din mediul inconjurator.
|
ATENTIE! Dispozitivele auriculare vor inlocui termometrele clasice
|
RISCURI. Campania initiata de Comisia Europeana are in vedere si termometrele pe baza de mercur, care vor fi scoase din uz in urmatorii patru ani. Doctorul Franca Davanzo, directorul Centrului de Toxicologie al Spitalului Niguarda din Milano, spune ca termometrele folosite acasa pentru masurarea temperaturii corpului contin mercur elementar (sau metalic). Ea afirma ca nu exista, asa cum am putea crede, nici un risc de intoxicatie daca, din greseala, inghitim picaturi din metalul continut de termometre. In plus, mercurul poate fi rapid eliminat din organism daca mancam imediat alimente bogate in fibre. Mercurul elementar este insa periculos daca intra in contact cu ranile produse de bucatile de sticla ale termometrului spart. Dr. Franca Davanzo avertizeaza ca, daca metalul reuseste sa patrunda sub piele sau in muschi, cauzeaza reactii inflamatorii locale cu posibile suprainfectii bacteriologice. In acest caz, este obligatorie interventia unui medic specialist, care va prescrie un tratament cu antibiotice. "In cazuri foarte rare, se poate ca metalul sa afecteze circulatia sangvina. Iar daca metalul ramane pentru mult timp in tesuturi se poate ajunge la o intoxicatie", adauga dr. Franca Davanzo. Toxicologul afirma ca acest metal nu poate fi inhalat, pentru ca greutatea lui este prea mare ca sa poata fi usor inspirat. Insa este recomandat sa nu incercam sa curatam mercurul cu aspiratorul, pentru ca acesta ar putea sa incalzeasca si sa vaporizeze metalul. Cea mai buna solutie este sa folositi o matura.
SCHIMBARE
|
Termometrul cu mercur va fi inlocuit cu alte dispozitive de masurat temperatura corporala. Dintre acestea, cel mai fiabil este termometrul auricular, care afiseaza temperatura din ureche in 2-3 secunde. Un alt dispozitiv este termometrul digital, care se pozitioneaza pe limba pentru trei minute, insa valoarea indicata nu este exacta. Exista si benzi cu cristale lichide care se aplica pe frunte, dar acestea nu sunt de incredere, pentru ca sudoarea poate afecta rezultatul. Termometrul la distanta, pe baza de raze infrarosii, masoara temperatura fruntii, cu ajutorul unui indicator optic.
|
Citește pe Antena3.ro