x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Testul HIV/SIDA, obligatoriu

Testul HIV/SIDA, obligatoriu

de Magda Marincovici    |    11 Aug 2007   •   00:00
Testul HIV/SIDA, obligatoriu
Sursa foto: KAZBEK BASAYEV/

Cele aproape două milioane de romăni care trăiesc mai mult in străinătate sunt expuse multor pericole. Unele de ordin sexual. Un contact sexual intămplător poate fi fatal. Poate fi HIV pozitiv.
• Pulsul medicinei: Mănuşa şi brănza



Cele aproape două milioane de romăni care trăiesc mai mult in străinătate sunt expuse multor pericole. Unele de ordin sexual. Un contact sexual intămplător poate fi fatal. Poate fi HIV pozitiv.

Anual, aproximativ două milioane de romăni pleacă la muncă in străinătate. Majoritatea revin in ţară la Paşte şi la Crăciun. Restul anului sunt departe de familie, de partenerul de cuplu. Se intorc de Sărbători cu multe surprize pentru cei apropiaţi. Dar la revenirea in ţară mulţi dintre ei aduc şi boli infecţioase. Hepatitele B şi C sunt deja curente. Dar se conturează un alt pericol major in cazul romănilor care lucrează in străinătate. "Aduc cu ei şi subtipul B al virusului HIV", avertizează prof. dr Adrian Streinu Cercel, preşedintele Comisiei naţionale de luptă ani-SIDA. Subtipul B al HIV in circulaţie in UE este altul decăt cel care există in Romănia, la noi fiind predominant subtipul F, mai puţin virulent.

Statisticile arată că riscul cel mai mare de transmitere a infecţiei HIV apare la persoanele care stau mai mult de şase luni in străinătate. Riscul este de aproximativ 4,64%. Din 46 de persoane testate HIV/SIDA, două au fost depistate pozitiv. S-ar putea spune că este vorba despre cazuri izolate. Greşit. Deoarece, ca şi in cazul altor infecţii cu transmitere sexuală, in spatele unei persoane infectate pot fi alte zece intr-un potenţial pericol.


MĂSURI. Aceste aspecte dovedesc că este vorba despre o problemă majoră de sănătate publică, cea mai bună măsură fiind prevenţia. Evident, regula de bază o reprezintă sexul protejat prin folosirea corectă ori de căte ori este nevoie a prezervativului şi limitarea tentaţiei sexului cu parteneri intămplători.

Apoi, prof. dr Streinu Cercel anunţă necesitatea testării obligatorii in anumite situaţii. "Există un ordin de ministru prin care persoanele care lucrează mai mult de şase luni in străinătate trebuie să facă testarea sub indrumarea unui consilier. Din păcate, acest ordin este foarte puţin respectat. Motiv pentru care, la ora actuală, se pregăteşte un act normativ, potrivit căruia orice persoană care are un sejur mai lung de şase luni in străinătate să fie supusă obligatoriu, la intoarcerea in ţară, unui test HIV/SIDA."

O persoană infectată cu HIV poate să nu prezinte simptome specifice intre 8 şi 10 ani, perioadă in care poate infecta alte persoane.


OPINIA SPECIALISTULUI. Potrivit conf. dr Daniel Popescu, testul HIV/SIDA se recomandă mai ales persoanelor care au avut un contact sexual neprotejat cu un nou partener, au avut sau au parteneri sexuali multipli, au suferit transfuzii de sănge, au fost spitalizaţi şi au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale, femeilor insărcinate sau care intenţionează să aibă un copil, celor care vor să se căsătorească sau să aibă o relaţie stabilă, persoanelor care folosesc droguri.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă