x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Testul salivei

22 Feb 2005   •   00:00

Saliva poate oferi medicului informatii extrem de pretioase privind unele afectiuni.

IN CURAND. Testul salivei va lua locul celui al sangelui
ANALIZE. Prin intermediul unui test al salivei se pot izola unele forme de cancer, prezenta cariilor si riscul aparitiei altora, consumul de droguri. Saliva contine proteine si molecule similare celor existente in urina sau sange. Dar din cauza complexitatii analizelor de laborator ale salivei, aceste teste sunt in prezent mai putin folosite, comparativ cu analizele urinei si sangelui.

Vestea buna este ca studiile avanseaza rapid in directia extinderii analizelor salivei. Potrivit profesorului Paul Denny de la Universitatea din California de Sud, testul salivei ar putea evidentia sensibilitatea unei persoane la formarea de carii. Acest test permite detectarea in saliva a microbilor care provoaca aparitia cariilor. Analizand diferitele combinatii intre proteinele din compozitia salivei, profesorul Denny si echipa lui pot prognoza cu mare precizie numarul cariilor unei persoane. Cum aceste combinatii nu se modifica foarte mult in decursul vietii, prof. Denny este de parere ca este posibila determinarea inca din adolescenta a numarului de carii pe care persoana respectiva le poate avea pe parcursul vietii si chiar dintii ce vor fi afectati.

INFECTII. In prezent, cercetarile privind compozitia salivei sunt orientate spre identificarea tuturor proteinelor din acest fluid. Aceste informatii vor permite recunoasterea elementelor care diferentiaza saliva unei persoane sanatoase de cea a unei persoane bolnave. O aplicatie concreta a acestei descoperiri o reprezinta determinarea naturii unei infectii, respectiv bacteriana sau virala. Astfel, efectuarea testului salivei i-ar putea facilita medicului generalist posibilitatea de a prescrie sau nu un antibiotic unui copil suferind de o infectie respiratorie. Insa saliva ar putea, de asemenea, sa ajute la semnalarea prezentei unui cancer, in special cel al creierului. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă salivei