x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Testul salvator

de Magda Marincovici    |    23 Mai 2008   •   00:00

Cancerul plămînului ar putea fi depistat cu mare precizie în primele stadii de evoluţie doar cu ajutorul unei simple probe de sînge.

Cancerul plămînului ar putea fi depistat cu mare precizie în primele stadii de evoluţie doar cu ajutorul unei simple probe de sînge.


Noi am descoperit că tipurile de gene prezente în celulele sistemului imunitar ar putea să indice pre­zen­ţa cancerului, spune doctorul Anil Vachani, de la Universitatea din Pennsylvania, principalul autor al studiului. Pentru a verifica fiabi­li­tatea testului, cercetătorii au selectat 44 de pacienţi suferinzi de cancerul pulmonar, toţi în primele stadii de evoluţie ale bolii, şi alte 52 de persoane, care au format grupul de control, comparabil cu primul ca vîrste, sex, rasă şi din punct de ve­de­re al numărului de ţigări fumate. Tes­tul a fost astfel conceput, încît ţine seama de amprentele genetice ale cancerului prezente în globulele albe ale sîngelui pacientului mai vizi­bile decît în markerii chimici ai tu­morii.


GENE. Autorii studiului au sta­bi­lit că un număr de 15 gene ar pu­tea evidenţia cancerul în aproximativ 87% dintre cazuri. Dacă acest test ar putea fi pus la punct astfel în­cît să fie folosit în mod curent, evident s-ar renunţa la multe alte teste, investigaţii RMN şi CT, a precizat doctorul Vachani, la conferinţa American Thoracic Society – mai 2008, de la Toronto. Această formă de cancer este una dintre cele mai severe, atît la femei, cît şi la bărbaţi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă