x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ţigara şi psoriazisul

Ţigara şi psoriazisul

de Magda Marincovici    |    19 Noi 2007   •   00:00
Ţigara şi psoriazisul
Sursa foto: ROBYN BECK/

Fumătorii sunt predispuşi la cancer, dar şi la psoriazis, avertizează o echipă de cercetători din SUA.

11 tipuri de cancer la organele vitale au ca principală cauză tabagismul. Dintre acestea, cancerul pulmonar este cel mai sever. Mai nou, cercetătorii nord-americani au descoperit că tabagismul este vinovat şi de creşterea riscului de psoriazis, boală de natură dermatologică. Cercetătorii spun că riscul este cu atăt mai mare cu căt numărul de ţigări fumate zilnic e mai mare.


Pentru a formula acest nou avertisment, cercetători de la căteva universităţi celebre din Boston (Statele Unite) şi Vancouver (Canada) au monitorizat aproximativ 14 ani peste 116.000 de femei intre 25 şi 42 de ani. Jumătate din femeile incluse in studiu erau fumătoare. Numărul ţigărilor fumate a fost contabilizat in pachete de 20 de ţigări fumate in fiecare an.


Comparănd riscul de psoriazis la nefumătoare şi la fumătoare, s-a observat că acesta creşte vertiginos o dată cu creşterea numărului de pachete fumate anual. Aceste rezultate sunt un argument suplimentar, categoric evidenţiat de cifre, de a renunţa la ţigări, concluzionează autorii studiului publicat la 29 octombrie in The American Journal of Medecine.


SITE. Potrivit informaţiilor oferite pe site, www.Psoriasis.ro, "psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, cu evoluţie de lungă durată, caracterizată prin apariţia unor plăci roşii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame groase («coji»), albe-sidefii, uşor detaşabile. Psoriazisul afectează, in general, zonele de extensie ale corpului (coate, genunchi, lombe, zona de inserţie a părului la nivelul scalpului) sau unghiile. Dar psoriazisul poate afecta orice alte zone ale corpului. De asemenea, poate să se insoţească de afectarea articulaţiilor".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă