x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ţigările aromate

Ţigările aromate

de Magda Marincovici    |    28 Mai 2008   •   00:00
Ţigările aromate

S.O.S. ● Tinerii sînt ispitiţi cu noi produse
Producătorii de ţigări ademenesc tinerii cu ţigări aromate şi co­lorate. Efectul: creşte numărul fumătorilor tineri.



S.O.S. ● Tinerii sînt ispitiţi cu noi produse
Producătorii de ţigări ademenesc tinerii cu ţigări aromate şi co­lorate. Efectul: creşte numărul fumătorilor tineri.

Se constată o “explozie” a cererii de ţigări aromate în special din partea tinerilor, avertizează prof. Bertrand Daut­zen­berg, pneumolog şi pre­şe­dinte al Oficiului de Prevenire a Tabagismului din Franţa. Prof. Dautzenberg a prezentat cifre care atestă o creştere a numărului fumătorilor tineri. La grupa de vârstă 14 ani, numărul fumătorilor s-a menţinut la 5% între 2004 şi 2007, pentru ca, în 2008, să ajungă la 12%. La grupa de vârstă 16 ani, nivelul a trecut de la 14% la 17%, iar la grupa 17 ani, de la 20% la 24%.

Noile ţigări apărute pe piaţă special spre a-i ademeni pe tineri sînt cu arome de va­ni­lie, caramel sau ciocolată şi co­lorate: roz pentru fete şi ne­gre pentru băieţi. Aceste ţi­gări nu conţin – aşa cum este cerut – sub 10 mg de gudron, 10 mg de monoxid de carbon şi au 0,8 mg nicotină, ca şi ţigările obişnuite. Sondajele arată că ţigările aromate sînt apreciate în special la vârsta de 13 ani (o treime dintre fumători), pentru ca preferinţa să scadă după vârsta de 15 ani.

Ultima venită pe piaţă este ţigara electronică: un tub cu un cartuş umplut cu lichid aromat, al cărei vârf se aprinde atunci când “tragi” în piept. Acest tip de ţigară este prezentat ca un substitut, fără gudron şi CO2, dar cu un dozaj variabil de nicotină cu gust de fructe, ciocolată, mentă... Totuşi, prof. Dautzenberg atrage atenţia că ţigările electronice au fost scoase pe piaţă fără să fi fost testate prin studii medicale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă