x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ţiuituri în urechi de la mobile

Ţiuituri în urechi de la mobile

de Magda Marincovici    |    09 Aug 2010   •   00:00
Ţiuituri în urechi de la mobile
Sursa foto: /Thinkstock

Câmpurile electromagnetice produse de telefoanele mobile sunt suspectate că ar creşte riscul acufenelor, susţin Hans-Peter Hutter şi echipa lui într-un studiu publicat online de Occupational and Environmental Medicine, citat de Le Point într-un articol recent.



Chiar dacă nu sunt deocamdată argumente foarte puternice în sprijinul acestei ipoteze, totuşi în ultimii zece ani se înregistrează o creştere a frecvenţei zumzetelor şi a şuierăturilor din urechi. Frecvenţa este între 10% şi 15% în ţările industrializate.

Acest fenomen ar putea fi pus în legătură cu instrumentele medicale din ce în ce mai performante folosite pentru depistarea acestor tulburări la nivelul urechii, cu protocoalele care permit o mai bună îngrijire a afecţiunii. Totuşi, persistă suspiciunea că telefonia mobilă facilitează apariţia acestor zgomote în urechi.

În acest sens, o echipă a efectuat un studiu (2003-2004) pe un lot de 100 de persoane care aveau în comun acufene cronice de cel puţin trei luni. În studiu a mai fost inclus un alt lot, format din persoane sănătoase. Toţi subiecţii au fost chestionaţi în legătură cu tipul de telefon mobil folosit, durata convorbirilor zilnice, urechea folosită mai mult în timpul acestor convorbiri...

Din analiza răspunsurilor colectate s-a putut concluziona că persoanele care au folosit acest tip de telefoane în faza de debut a acufenelor prezentau un risc major de aproximativ 37% de a avea vâjâituri în ureche. În schimb, acest risc depăşea 70% în cazul celor care vorbeau la celular mai mult de zece minute zilnic. În cazul subiecţilor care aveau deja patru ani sau mai mult de când utilizau telefonul mobil, riscul acestor tulburări era dublu.

De asemenea, răspunsurile au relevat faptul că majoritatea tulburărilor erau unilaterale şi 29% dintre pacienţi s-au plâns, în plus, şi de vertije. Autorii studiului admit că sunt posibile exagerări sau, dimpotrivă, subestimări ale timpului alocat convorbirilor prin telefonia mobilă. Totuşi, ei sunt convinşi că riscul acufenelor este direct proporţional cu durata convorbirilor la celular. Potrivit specialiştilor, canalul cohlear şi căile auditive absorb o cantitate considerabilă din energia emisă pe telefoanele mobile, ceea ce ar explica prezenţa acufenelor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă