x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Trahee artificială

Trahee artificială

de Steluta Indrei    |    02 Apr 2008   •   00:00
Trahee artificială
Sursa foto: Tomasz Trojanowski/

Doi chirurgi francezi au reconstruit în premieră traheea unor pacienţi utilizând piele şi cartilaje provenind de la aceştia, informează cotidianul Le Figaro.

Doi chirurgi francezi au reconstruit în premieră traheea unor pacienţi utilizând piele şi cartilaje provenind de la aceştia, informează cotidianul Le Figaro.

 

Profesorul Philippe Darte­velle (Centrul chirurgical Marie-Lannelongue din Plessis-Robinson, la sud de Paris) şi chirurgul plastician Frédéric Kolb (Institutul Gustave-Roussy, Paris) sunt autorii unor ope­raţii inovatoare. Ei au reconstruit pentru prima dată traheea mai multor pacienţi cu ajutorul ţesuturilor prelevate de la aceştia. Chirurgii francezi vor prezenta această nouă tehnică la Cursul internaţional de chirurgie a traheii de la Valencia.

Traheea – tubul cartilaginos care face posibilă circulaţia aerului între laringe şi bronhii – poate fi afectată de tumori canceroase sau polipi. Aceste formaţiuni de la nivelul traheii sunt foarte greu de operat, uneori fiind necesară montarea unei proteze. Dar oamenii de ştiinţă nu au descoperit încă proteze performante care să înlocuiască traheea.

Profesorul Phillippe Dartevelle a studiat din 2004 posibilitatea de a înlocui traheea cu propriile ţesuturi ale pacienţilor. În colaborare cu chirurgul plastician Frédéric Kolb, el a pus la punct o nouă tehnică de re­construcţie a traheii.

 

TEHNICĂ. Intervenţia chirurgicală constă în prelevarea de ţesuturi (piele, arteră radială, vene) de pe antebraţul pacientului. Din aceste ţesuturi se “confecţionează” o aşa-numită trahee artificială care se implantează între bronhii şi laringe. Intervenţia durează 12 ore, potrivit profesorului Phillippe Dartevelle. Primul pacient care a beneficiat de această operaţie este Phillippe Soto, un inginer de 35 de ani suferind de cancer, care respira cu ajutorul unei sonde implantate în trahee şi se hrănea cu ajutorul altei sonde implantate în esofag. Chirurgii francezi au aplicat deja această tehnică în cazul mai multor pacienţi.

 

steluta.indrei@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă