x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Traim pe picior mare

Traim pe picior mare

07 Apr 2005   •   00:00

Potrivit studiilor, in ultimii 30 de ani, piciorul nostru a crescut cu aproximativ 2 centimetri. Copiii de 10-12 ani poarta incaltaminte peste 37, femeile peste 40, iar barbatii peste 43.



  • de MAGDA MARINCOVICI

  • RECOMANDARE. Faceti-va viata usoara alegand o incaltaminte comoda
    Nu numai in lungime a crescut piciorul, dar si in latime. Este concluzia unor studii recente. Dar inaintea autorilor acestor studii, la aceasta concluzie au ajuns parintii, exasperati ca trebuie sa cumpere incaltaminte copiilor lor de la raioanele pentru adulti. Aceasta "evolutie" nu s-ar spune ca i-a gasit pregatiti pe fabricantii de incaltaminte. Aceasta este una dintre cauzele durerilor foarte frecvente de picioare. Motiv pentru care specialistii insista asupra respectarii catorva masuri pentru a atenua cel putin durerile de picioare.

    COPII. Este foarte important de stiut ca o incaltaminte neadecvata masurii piciorului poate imprima pozitii defectuoase, persistente tot restul vietii. Si foarte bine ar fi ca, in casa, copilul sa fie obisnuit sa stea in picioarele goale.

    ADOLESCENTII. Pantofii sport grei si fara sireturi pot provoca deformari ale degetelor, in special ale degetului mare, si o oboseala generala a picioarelor.

    FEMEI. Sfatul e simplu. Indiferent de fluctuatiile modei, pantoful cu toc de maximum 4 centimetri. Acest pantof ne scuteste de deformari si permite cambrarea piciorului.

    BATRANI. Pantofi cat mai comozi. Dar si mersul pe jos, in picioarele goale, ca de altfel schimbatul incaltamintei in timpul zilei sunt solutii care indeparteaza pericolul durerilor de picioare.

    SPORTIVI. Pentru toata lumea este importanta incaltamintea, dar in mod special pentru sportivi. Fiecare disciplina sportiva presupune miscari specifice, ample, care pot fi influentate negativ de un pantof sport neadecvat.

    Incaltamintea trebuie sa permita flexarea labei piciorului, sa amortizeze socurile, sa asigure stabilite pe sol si confort termic. Specialistii sunt de parere ca ar trebui sa purtam incaltaminte cu o jumatate sau chiar un numar peste, deoarece picioarele au tendinta de a se umfla mai ales daca mergem mult. Incaltamintea trebuie sa fie fabricata din piele naturala si sa permita aerisirea.

    ANATOMIE
    Piciorul, organ specializat pe miscare, este extrem de complex din punct de vedere anatomic. El este compus din 28 de oase, numeroase articulatii, 50 de ligamente, 19 muschi si mii de terminatii nervoase si vasculare.

    Aceasta retea acopera intre 15 si 30 de cm. Bolta plantara are rolul de a amortiza socurile la care este expus piciorul. Astfel, orice deformare sau malformatie osteoarticulara a piciorului atrage dupa sine o alterare a calitatii vietii de zi cu zi.

    SFATURI
  • O pereche de pantofi este buna daca inca de la cumparare permite piciorului sa se simta bine.
  • Nu mergeti pe ideea ca in timp pantofii se vor da dupa picior. Mai curand se deformeaza piciorul decat pantoful.
  • Probati pantofii spre sfarsitul zilei, atunci cand picioarele sunt usor umflate.
  • Intotdeauna probati atat stangul, cat si dreptul.
  • Cand incaltamintea se deformeaza pe o latura sau pe alta e semn ca trebuie sa mergeti la medic.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă