x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Trompa cu bucluc

Trompa cu bucluc

27 Sep 2004   •   00:00

Ce face omul, instinctiv, cand la decolarea avionului sau la aterizare i se infunda urechile? In fata acestei stari neplacute, pasagerul din avion inghite de cateva ori sau casca cu nadejde, astfel urechile i se desfunda. Asistent universitar doctor Amalia Neagu de la Clinica ORL a Spitalului "Sf. Maria" explica cum lucreaza trompa lui Eustachio.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Acest conduct are doua roluri importante: sa asigure scurgerea secretiilor din spatele timpanului si sa echilibreze presiunile aflate de-o parte si de alta a timpanului. Trompa lui Eustachio face legatura dintre urechea medie aflata in spatele timpanului si rino-faringe. In pozitie normala, trompa lui Eustachio sta inchisa, dar ea se deschide prin actiunile de inghitit sau cascat. De aceea cascand sau sugand o bomboana scapi de infundarea urechilor in avion. Care sunt principalele cauze care provoaca o proasta functionare a trompei lui Eustachio, urmata nu numai de infectii, dar si de o scadere a auzului? La copii, marirea vegetatiilor face ca trompa lui Eustachio sa fie astupata, se ajunge la otite, la respiratie anevoioasa, doar pe gura, la lipsa poftei de mancare si figura galbejita, la dese infectii in sfera ORL. Se impune in aceste situatii scoaterea acestor polipi. La adult, reaua functionare a trompei lui Eustachio e provocata de deviatiile de sept, rinitele hipertrofice, rino-sinuzite, polipi prea dezvoltati, tumori.

O alta cauza este modificarea musculaturii valului palatin, stiut fiind ca deschiderea trompei lui Eustachio se face prin actiunea muschiului principal din cerul gurii. Trompa lui Eustachio lucreaza rau si in urma unor boli profesionale ce-i afecteaza mai ales pe aviatori, stewardese, scafandri, scufundatori, cei ce resimt variatii bruste de presiune. Des se intalnesc otitele. Prima faza este otita seroasa, doar cu acumulare de lichid, dar cand secretia se ingroasa boala se numeste otita sero-mucoasa. Cand in lichidul acumulat in urechea medie se cuibaresc si microbii, apar infectiile, febra, durerile, senzatia de ureche plina, zgomotele in urechi si scaderea de auz.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă eustachio