Profesorul Mihai Voiculescu, seful Centrului de medicina interna de la Spitalul Fundeni, explica complicatiile care insotesc ciroza.
de FLORIN CONDURATEANU | |
PULSUL MEDICINEI | |
Ele sunt infectiile, ascita si edemele, hemoragiile si encefalopatia. Mai ales in aceasta perioada cu schimbare de macaz a vremii s-au inmultit virozele, dar, la cirotic, virusul poate da viroze mai severe cu suprainfectii imbracand forma unor pneumonii brutale. Tocmai de aceea, cand bolnavul de ciroza are febra si resimte o tuse trenanta, el trebuie sa se prezinte la medic, singurul in masura a stabili cele mai eficiente antibiotice. Si alte infectii il pandesc pe bolnavul de ciroza, peritonita si pielonefrita, care ataca rinichii. A doua complicatie este retinerea de apa fie in abdomen, ca ascita, fie in tesuturi, sub forma de edeme.
Bolnavul de ciroza retine sarea cu o aviditate greu de banuit, se ajunge la situatia ca el sa nu mai piarda nici o molecula de sodiu prin urina. Bolnavul de ciroza nu trebuie sa mai adauge nici un fel de sare in farfurie, nici in bucatarie, la gatitul mancarii. Diureticele cresc eliminarile de sare prin urina, dar bolnavul de ciroza plateste prin diuretice si un pret nedorit, pierde si calciu, si magneziu, si potasiu, asa ca se instaleaza crampe musculare. Dar toata medicatia nu este utila daca nu exista destula albumina in organismul suferindului de ciroza. Tocmai de aceea, inainte de diuretice, e bine sa i se faca perfuzii cu albumina desodata. Ascita si edemele sunt cauzate de excesul de sodiu, de lipsa albuminei si de un blocaj al sangelui la nivelul ficatului, in vena porta. Inaintea acestui baraj se strange atat sange, cat si lichid, care fug in abdomen si in tesuturi. Pentru a scadea presiunea sangelui in vena porta se monteaza in abdomen un tubusor, care deviaza circulatia in circuitul principal al organismului si slabeste astfel presiunea prea mare in venele hepatice.