x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Tusea ca alibi

de Florin Condurateanu    |    21 Dec 2009   •   00:00

Care sunt semnalele de alarmă ce pornesc de la plămâni alertând că ceva nu e în regulă?

În primul rând, durerea. Atunci când durerea se plimbă în torace nu este periculoasă, dar când ea este fixată lucrurile sunt complicate, fiindcă în acea zonă se poate găsi tumora, hiba.

Al doilea semnal de alarmă din partea plămânilor este tusea. Tusea este un gest reflex care semnalează că e nevoie de o forţare a expiraţiei, o încordare de a elimina exploziv aerul din plămâni, pentru ca o serie de secreţii şi substanţe străine să fie eliminate din plămân şi bronhii. Cu alte cuvinte, procesul normal de eliminare al secreţiilor fără nici un efort nu mai face faţă aruncării acestor secreţii şi trebuie o răbufnire de respiraţie pentru a le elimina.

Tusea deci nu poate fi nicicând ceva normal. Iar atunci când fumătorii se consolează greşit că tusea lor de dimineaţă este firească precum o igienă greşesc, fiindcă tusea aceasta tabagică este drumul spre bronşita cronică şi atât de grava boală BPOC. Sunt o mulţime de boli care duc la tuse. Bronşita acută, bronşita cronică, bronşita cronică obstructivă cu emfizem (BPOC).

Dar şi pneumonia, ca şi apa la plămâni, adică pleurezia, dau tuse. Omul tuşeşte şi din cancerul pulmonar şi din TBC. Tusea este provocată şi de sinuzită, dar şi de refluxul gastroesofagian, care aduce pe contrasens conţinutul stomacului prin esofag până în gură, iritând laringele şi cavitatea bucală. Există şi o tuse a bolnavului cardiac. Stenoza mitrală, insuficienţa cardiacă stângă, hipertensiunea sunt câteva boli cardiovasculare provocatoare de tuse.

Alt semn că ceva e în neregulă în plămâni este respiraţia grea, numită dispnee, tradusă şi prin senzaţia de lipsă de aer. Bolnavii de astm au această respiraţie grea numită dispnee, dar şi cei cu bronşită cronică obstructivă şi emfizem (BPOC). Pleurezia dă respiraţie grea şi bolile de inimă conduc la dispnee. Bolnavii de cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă, respiră greu şi simt lipsă de aer. După cum această respiraţie grea (dispnee) o resimt şi cei cu stări de anxietate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă