x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccinul împotriva gripei sezoniere îi face pe oameni mai vulnerabili în faţa H1N1

Vaccinul împotriva gripei sezoniere îi face pe oameni mai vulnerabili în faţa H1N1

de Magda Colgiu    |    07 Apr 2010   •   00:00

Cercetătorii canadieni au constatat că persoanele vaccinate împotriva gripei sezoniere sunt mai expuse riscului de a contracta virusul H1N1 decât media populaţiei, se afirmă într-un studiu publicat în revista PLoS Medicine, informează AFP.

Totuşi, concluziile acestui studiu, realizat în Canada şi coordonat de Danuta Skowronski de la Centrul de control al maladiilor din oraşul Vancouver, evită să stabilească un raport cauză-efect, limitându-se să amintească de existenţa unei "posibilităţi".

Patru studii clinice au fost iniţiate pentru a verifica existenţa unui eventual raport între cele două elemente, pe un eşantion de 2.700 de persoane din Columbia Britanică, Alberta, Ontario şi Québec.

În urma acestor studii, cercetătorii canadieni subliniază că este mult prea devreme pentru a trage nişte concluzii ferme din aceste cifre, fenomenele constatate de ei putându-se datora altor factori care nu au fost luaţi în calcul în cercetările lor.

Ei au menţionat, totodată, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca o rădăcină a virusului H1N1 să fie adăugată în vaccinurile preparate pentru viitoarele campanii de vaccinare a populaţiei, ceea ce va permite eliminarea oricărui risc asociat vaccinurilor din 2009 care nu conţineau aceste substanţe.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă