x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/INFO - 24 august 2004

VIATA SANATOASA/INFO - 24 august 2004

24 Aug 2004   •   00:00
ATENTIE CARDIACI!Pacientii cu tulburari cardiovasculare care nu prezinta simptome sunt in pericol. Potrivit unui studiu australian, rata de mortalitate este de trei ori mai ridicata la cardiacii fara simptome, decat la cei cu manifestari clare de boala. La un sfert dintre pacientii asimptomatici, diagnosticul e gresit. Si in aceste circumstante consecintele sunt dramatice. "Cand un pacient se plange de dureri in piept i se administreaza aspirina sau beta-blocante, care permit fluidizarea sangelui. Cand pacientul nu acuza nici un simptom, tratamentul este intarziat", subliniaza dr. Brieger.

LEUCEMIE. Copiii care traiesc in apropierea statiilor de benzina si a garajelor sunt mai predispusi imbolnavirii de leucemie, releva un studiu al cercetatorilor francezi, citati de cotidianul The Mirror in editia online. Oamenii de stiinta considera ca emanatiile de benzen stau la baza cresterii ratei imbolnavirilor de acest gen. Astfel, in cazul copiilor care au locuit vreme indelungata in apropierea unor benzinarii sau garaje exista riscuri de patru ori mai mari decat in cazul celorlalti de a se imbolnavi de leucemie. Cercetatorii au cautat sa stabileasca legaturi intre bolnavi si mediul in care locuiesc, relevand ca persoanele care traiesc langa o statie de alimentare cu benzina sunt mult mai expuse la a contracta anumite boli. Institutul britanic de Cercetare Oncologica sustine insa ca rezultatele cercetarii nu sunt fondate. Pe de alta parte, o asociatie care sprijina bolnavii de leucemie a aratat ca ultimele investigatii privind influenta benzenului asupra sanatatii sunt confirmate de realitate.

SEMNAL. Numarul bolnavilor de diabet, in judetul Gorj, este in crestere, fenomen ingrijorator generat de nerespectarea regimului alimentar sau a tratamentului. Potrivit datelor furnizate de medicul Lucretia Parcalaboiu, seful Sectiei Endocrinologie a Spitalului Judetean, in prezent, in Gorj, sunt inregistrate peste 5.000 de persoane bolnave de diabet, din care 600 dependente de insulina, intre acestea numarandu-se si 30 de copii. In acest an, pentru bolnavii de diabet din Gorj au fost alocate 12 miliarde de lei, comanda lunara pentru tratament ajungand la 1,5 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă