x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/INFO - 28 august 2004

VIATA SANATOASA/INFO - 28 august 2004

28 Aug 2004   •   00:00
TATUAJE PERICULOASE. Agentia de Securitate a Produselor Sanitare din Franta a suspendat importul si comercializarea unei cernele de tatuaj contaminate cu o ciuperca. Autoritatile cehe le-au anuntat pe cele franceze despre contaminarea unei persoane cu cerneala neagra Starbrite Colors Black Magic. Recent tatuata, persoana respectiva a trebuit spitalizata in Republica Cehia. Ea prezenta un fel de tumoare din care se dezvolta noduli si fistule pe care specialisti le numesc micetome. Autoritatile franceze au cerut vigilenta amatorilor de tatuaje, dar si celor care le efectueaza.

  • RATA AVORTURILOR. Elvetia este tara cu cea mai scazuta rata de avorturi din Europa, cu 6,8 intreruperi de sarcini la 1.000 de femei, indica un comunicat al Asociatiei Avortement-Informations. Pentru a avea o imagine mai clara, sa retinem ca, in Germania, aceasta rata este de 7,6 la 1.000 de femei intre 15 si 44 de ani, in Italia - de 10,7, in Franta - de 16,2 si in Anglia - de 16,6. In 2003, in Elvetia au fost inregistrate 10.500 de intreruperi de sarcini. Acelasi comunicat mai arata ca rate mai ridicate sunt consemnate in tarile ex-socialiste, in special in Romania, cu 51,6 avorturi la 1.000 de femei, si in Rusia, cu 54,2 avorturi. In 2002, elvetienii au adoptat o lege prin care avortul este permis in primele 12 saptamani de sarcina. Acest act a inlocuit un altul vechi de peste 60 de ani, care mai era valabil doar pe hartie. Aparitia noului act normativ nu a provocat cresterea ratei avorturilor. Mai trebuie mentionat ca jumatate din interventiile de acest gen sunt solicitate de femei emigrante.

    PROGRAM DE SOMN. Vacanta e pe sfarsite si parintii trebuie sa trimita copiii la culcare ceva mai devreme. Deoarece micutii intre trei si zece ani trebuie sa aiba un program riguros de somn. Ei au nevoie de 12 ore de somn noaptea, iar dupa 13 ani, de cel putin noua ore. Pentru aceasta, parintii trebuie sa fie atenti la unele semnale. Clipitul des, cascatul, agitatia, lipsa de atentie, frecatul ochilor sunt semnale care arata ca a venit timpul ca micutul sa mearga in dormitor. Pentru a avea un somn odihnitor el va trebui sa fie in pat dupa ora 20:30, cel tarziu 21:00.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă