x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info - 9 septembrie 2004

VIATA SANATOASA/Info - 9 septembrie 2004

09 Sep 2004   •   00:00
DEFICIT DE OFTALMOLOGI. In tara noastra se inregistreaza un deficit major de medici oftalmologi, dintre acestia recrutandu-se foarte putini medici specializati in depistarea si tratarea glaucomului. Astfel, la o populatie de peste 20 de milioane de locuitori, avem in total 1.000 de oftalmologi, in timp ce Belgia, tara cu un numar de locuitori mult mai mic, are peste 4.000 de oftalmologi. Din pacate, un sfert din totalul oftalmologilor din Romania profeseaza in Bucuresti, iar restul profeseaza in marile orase.

GRATUIT. Intre 7 septembrie si 5 octombrie se deruleaza o caravana nationala in cadrul careia sunt oferite in mod gratuit consultatii stomatologice. In Bucuresti, puncte de consultatii sunt organizate la Teatrul National (7.09); Piata Unirii (8 si 9.09) si Piata Drumul Taberei (10.09.). Caravana mai merge in Constanta, Iasi, Cluj, Oradea, Timisoara, Brasov. Specialistii avertizeaza asupra periajului dentar de seara cu produse speciale care ajuta la hranirea dintilor si a gingiilor in timpul somnului nocturn, cand fluxul salivar este redus, iar dintii sunt expusi atacului cariilor.

STUDIU. In The Journal of the American Medical Association (JAMA) a fost publicat la sfarsitul lunii august un studiu care sustine ca bauturile racoritoare indulcite cu zahar sunt asociate diabetului de tip 2 la femei. Potrivit dr. Richard Adamson, vicepresedinte pentru probleme stiintifice si tehnice din cadrul Asociatiei Americane pentru Bauturi (AAB), "nici consumul de bauturi racoritoare sau sucuri de fructe, nici consumul de zahar nu sunt pe lista institutelor nationale de sanatate, a Asociatiei Americane pentru Diabet (…), ca factori de risc pentru diabetul de tip 2. Concluzia ABA este ca riscul pentru aceasta forma de diabet nu e crescut de un singur aliment, ca nu racoritoarele sunt de vina, ci stilul de viata nesanatos.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă