Circa 95% dintre cazurile de hipertensiune au drept cauza stramtarea pana la infundare a vaselor prin care sangele circula tot mai greu si doar 5% dintre hipertensivi trebuie sa-si depisteze alt motiv al cresterii tensiunii. Colonel doctor Vasile Greiere - medic primar cardiolog la Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei, spune ca, studiile au aratat ca 80% din cazurile de hipertensiune inregistrate in tarile bogate se datoreaza alimentatiei irationale.
Dar si alte cauze duc la depasirea valorilor normale de tensiune arteriala. Vinovati de cresterea tensiunii sunt si urmatorii factori: lipsa de miscare, obezitatea, fumatul, alcoolul in exces si bineinteles acel mare factor de risc diabetul, avand alaturi acumularea peste plafonul normal al grasimilar in sange. Este cunoscut faptul ca la o depasire mica a granitei normale a tensiunii, adica atunci cand tensiunea este cu putin peste baremul de 14 cu 9, cu alte cuvinte cand hipertensiunea are doar 15 sau 16 maxima, medicii nu trec direct la tratamentul cu medicamente, ci incearca pentru inceput cu o corectare a stilului de viata. Cu alte cuvinte se prescrie un regim alimentar intelept, se recomanda miscare si lepadarea de kilogramele in plus. Astfel, daca bolnavul slabeste 10 kg, se micsoreaza si tensiunea cu 5 pana la 20 mm coloana de mercur, adica, slabind 10 kg, omul poate micsora maxima tensiunii de la 18 la 17,5 sau chiar 16. O alimentatie corecta poate micsora tensiunea cu 8 pana la 14 mm coloana de mercur. Imputinarea sarii in alimentatie nu micsoreaza spectaculos valorile tensiunii, astfel reducerea sodiului scade tensiunea maxima cu doar 2-8 mm coloana de mercur. Cercetarile au aratat ca o activitate fizica constanta scade tensiunea cu 4 pana la 9 mm coloana de mercur. Alcoolul restrictionat duce si el la micsorarea tensiunii cu 2-4 mm coloana de mercur. Dar scaderea hipertensiunii este mai consistenta daca se limiteaza deodata toti acesti factori de risc.Citește pe Antena3.ro