x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Violenta in cuplu

Violenta in cuplu

16 Mar 2005   •   00:00

Femeile agresate de partenerii de cuplu si copiii acestora, atat din Bucuresti, cat si din provincie, pot gasi un sprijin prin Programul Casa Blu, initiat de Fundatia Sensiblu.

STELUTA INDREI

AGRESIVITATE. Pe fondul consumului de alcool, certurile in familie degenereaza frecvent in acte de violenta
Programul are ca scop sustinerea femeilor si copiilor victime ale violentei domestice, acesta fiind cel mai important proiect al Fundatiei Sensiblu si singurul de aceasta anvergura din Bucuresti. Casa Blu ofera un adapost in care o femeie si copiii ei sunt gazduiti intre 1 si 6 luni, asigurandu-le starea de confort emotional necesar unui nou inceput, spune Cristina Horia, presedintele fundatiei. De asemenea, un personal specializat in interventia in violenta domestica acorda servicii de consiliere gratuite femeilor aflate in aceasta situatie. Daca este cazul, ele sunt sprijinite pentru gasirea unui loc de munca si a unei locuinte cu chirie. Femeile si copiii beneficiaza si de consiliere psihologica individuala si de grup.

ABUZURI FIZICE. Violenta domestica presupune un comportament repetat, manifestat prin atacuri fizice, agresivitate verbala si psihologica, sexuala si economica. Potrivit Cercetarii Nationale privind Violenta in Familie, in anul 2003, aproximativ 800.000 de femei au fost frecvent victime ale violentei in familie sub diferite forme. Mai mult decat atat, 17,8% dintre femeile din Romania au fost de-a lungul vietii victime ale unui tip sau altul de violenta in familie. Tot in acelasi an, aproximativ un milion de copii au asistat frecvent la scene de violenta fizica intre parinti. Desi violenta familiala este un flagel in tara noastra, ea nu este perceputa pe masura de populatie. Astfel, patru romani din 10 considera ca actele de violenta in familie nu pot fi considerate fapte foarte grave. Majoritatea cazurilor de violenta se petrec pe fondul consumului de alcool.

EFECTE. Femeile victime ale abuzurilor se confrunta cu numeroase efecte negative, precum lipsa increderii in propria persoana, aparitia sentimentelor de neputinta, depresie, tulburari psihice grave, instabilitate emotionala. Din cauza fricii de agresor, paradoxal, femeia manifesta o anumita dependenta de acesta, ajunge sa se autoinvinovateasca, are tendinta de a se autodistruge, se izoleaza de familie, prieteni, colegi, mergand pana la tentativa de suicid.

Copiii agresati fizic sau psihic manifesta dificultati de adaptare scolara si interpersonala, fug de acasa sau de la scoala, au rezultate scolare scazute, mergand pana la abandon scolar. Ei sunt foarte timizi, dar in acelasi timp le este teama si manifesta agresivitate fata de cei din jur. Incep sa consume tutun, alcool, droguri de la varste foarte fragede, avand un risc crescut de delincventa. De asemenea, acesti copii se confrunta cu scaderea atentiei si a puterii de concentrare, anxietate generalizata, cosmaruri si dificultati de adormire, dureri de cap, de stomac sau alte manifestari somatice ale emotiilor negative.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă violenta