x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vitamina C, tonicul ideal

Vitamina C, tonicul ideal

02 Ian 2005   •   00:00

Iarna si mai ales dupa Sarbatori, vitamina C este aliatul nostru de nadejde. Ea asigura buna functionare a sistemului imunitar, ne ajuta sa tinem la distanta infectiile de sezon si sa facem fata oboselii.

MAGDA MARINCOVICI

Vitamina C este apreciata pentru rolul ei de antioxidant. Ea limiteaza foarte mult cresterea radicalilor liberi, substante responsabile de accelerarea procesului de imbatranire. Potrivit specialistilor, vitamina C contribuie la cresterea secretiei colagenului pielii, esential in cicatrizarea ranilor. Mai mult, ea faciliteaza absorbtia fierului si calciului de origine vegetala.

CARENTE. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare, ne avertizeaza ca "lipsa vitaminei C se manifesta printr-o stare accentuata de oboseala, pierderea poftei de mancare si scaderea capacitatii de aparare impotriva infectiilor". Aceasta patologie poarta numele de scorbut. Este o afectiune cunoscuta de foarte mult timp, depistata mai ales atunci cand suntem foarte stresati. In aceasta situatie este necesar un aport corespunzator de vitamina C.

APORT. Consumul recomandat pentru un adult este de 110 mg zilnic. Dar in anumite situatii, aportul trebuie sa fie mai mare. Este cazul persoanelor care fumeaza mai mult de zece ti-gari zilnic. De asemenea, in aceasta perioada cu temperaturi scazute si cu stare de oboseala de dupa Revelion, medicii ne recomanda chiar o cura de vitamina C, tocmai pentru a fi in forma. Solutia o reprezinta alimentatia variata si echilibrata din care sa nu lipseasca legumele si fructele, in special citricele. Cu atat mai mult sunt indicate citricele daca suntem raciti. Atentie insa ca depasirea dozei de 110 mg zilnic de vitamina C este periculoasa. Numeroase studii au stabilit ca pot aparea tulburari intestinale - diaree, stari de voma, crampe abdominale - in cazul in care depasim aceasta doza. Studiile demonstreaza ca un aport de 500 mg zilnic face ca vitamina C sa-si piarda calitatea de antioxidant si aceasta sa actioneze ca un prooxidant, favorizand astfel efectele negative ale radicalilor liberi.

FRAGILA. Dintre toate, vitamina C isi pierde cel mai rapid calitatile. Ea este foarte sensibila la lumina, caldura si la oxigenul din aer. Aceste elemente actioneaza foarte rapid asupra vitaminei C, distrugandu-i proprietatile. De aceea, specialistii ne recomanda sa mancam fructele sau legumele in stare cruda si sa limitam pe cat posibil prepararea lor prin fierbere.

UN DESERT DIN CITRICE
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare, ne sfatuieste ca "in sezonul rece sa respectam doza zilnica de vitamina C. Un desert de citrice este solutia cea mai simpla si mai profitabila contra agitatiei si oboselii". Sursa cea mai bogata in vitamina C o reprezinta alimentele. Excelente in acest sezon sunt kiwi, clementinele, portocalele, mandarinele, lamaile, grapefruitul, varza, broccoli, macesele, patrunjelul. Iata si ca-teva valori orientative cu privire la aportul de vitamina C in 100 de grame de:
  • kiwi (100 g) - 80 mg vitamina C;
  • broccoli (100 g) - 60 mg vitamina C;
  • portocale (100 g) - 50 mg vitamina C.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina