x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zgomotele din ureche

Zgomotele din ureche

19 Noi 2004   •   00:00

Sunt unii oameni care vin la ORL-ist si se plang cum ca aud in ureche fluieraturi, suieraturi, tropote, pacanituri de pichamar, tonalitati si inalte, dar si joase. Medicii le numesc acufene.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Unele zgomote din urechi sunt subiective, le descrie pacientul, dar nu le sesizeaza si medicul, alte zgomote din urechi sunt obiective, caci le percepe si medicul. Omul nu aude cu urechea. Aude, de fapt, cu creierul, caci in urechea interna impulsurile sonore se transforma in impulsuri nervoase dirijate spre creier. De altfel, in scoarta cerebrala sunt reprezentate toate partile componente ale corpului omenesc. Tocmai de aceea se petrec si lucruri ciudate, asa-numitul picior-fantoma: un om caruia i s-a amputat un picior simte noaptea dureri in piciorul care, de fapt, nu mai exista, durerile in picior fiind resimtite de creier in zona unde piciorul taiat fusese reprezentat.

Asistent universitar doctor George Mincu, din Clinica ORL a Spitalului "Sf. Maria", explica fenomenul acufenelor. De exemplu, tot din unghiul abordat mai sus, cu trecerea anilor, urechea aude tot mai rau, ea imbatraneste si se instaleaza presbiacuzia, care se insoteste si de acufene. Cu varsta, mor si unele celule din ureche, ele nu mai sunt inlocuite de alte celule noi si, cu toate acestea, in scoarta se mai petrec descarcari electrice, astfel ca apar senzatii de zgomote, desi celulele urechii s-au imputinat. Oricare dintre componentele urechii poate fi implicata in zgomotele numite acufene. Uneori intra in pavilionul urechii sau in conductul auditiv cate un gandacel care produce zgomote. Alteori, un fir de par ce creste pe pavilion patrunde in conductul auditiv, intra in contact cu timpanul si, la miscari bruste, se misca la randu-i, producand zgomote in ureche. Si dopurile de ceara din urechi pot provoca zgomote cand circula prin ureche curenti de aer. Otitele fibroadezive sau sechelele de otite pot fi cauzele unor zgomote in urechea medie. Otoscleroza blocheaza platina scaritei si apar acufenele, tocmai de aceea tinerilor li se face operatie, caci apare si o scadere de auz.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă zgomote