x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 210 milioane de bolnavi cu BPOC

210 milioane de bolnavi cu BPOC

de Magda Marincovici    |    28 Sep 2011   •   21:00

Bronhopenumopatia obstructiva cro­nica (BPOC) a reprezentat te­ma principala a Congresului So­cietatii Europene a Bolilor Respi­ratorii (ERS), care avut loc re­cent la Amsterdam. Motivul principal: incidenta BPOC in crestere alarmanta. Studiile se intrec intre ele, avertizand asupra degradarii ac­centuate a calitatii vietii bolnavi­lor cu BPOC. Aceasta boala se iden­tifica prin accese de tuse, di­fi­cul­tati de respiratie, nevoia de a ex­pectora mai ales dimineata, bron­site repetate...

Aceste semne, de regula, conduc la diagnostica­rea BPOC, boala inflamatorie, care evolueaza lent, dar sigur. Ea afec­teaza bronhiile si provoaca le­­ziuni la nivelul plamanilor. In peste 80% dintre cazuri, cauza prin­cipala este tabagismul. In timp ce pe site-ul OMS se arata ca in lu­me sunt 66 de milioane de bolnavi cu BPOC, participantii la ERS au alte cifre. Astfel, doctora Mo­nica Fletcher de la Universita­tea din Warwick (Marea Britanie) vorbeste despre aproximativ 210 mi­lioane de bolnavi.

Si cand face aceste estimari, dr Flet­cher se ba­zea­za pe un studiu efectuat in sase tari (Germania, Brazilia, China, SUA, Anglia si Turcia), avertizand ca principala problema a BPOC este 'teribila subdiagnosticare a aces­tei boli'. In cadrul congresului ERS, dr Anne Lindberg de la Uni­versitatea Umea, din Suedia, a abor­dat problema bolilor asocia­te cu BPOC. Bolnavii de BPOC prezinta un risc major de afectiuni cardiovasculare, ceea ce im­pune medicilor o vigilenta maxima.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate