x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 criterii importante pentru alegerea pastei de dinți potrivite pentru tine

5 criterii importante pentru alegerea pastei de dinți potrivite pentru tine

05 Iul 2023   •   12:53
5 criterii importante pentru alegerea pastei de dinți potrivite pentru tine
Sursa foto: Shutterstock

Igiena orală adecvată este esențială pentru menținerea unei danturi sănătoase. Printre instrumentele esențiale pentru o igienă orală corespunzătoare se numără și pasta de dinți. Cu toate acestea, pe piață există o varietate mare de produse, ceea ce poate face ca alegerea să devină dificilă. În acest articol, vom explora criteriile importante care ar trebui luate în considerare pentru alegerea pastei de dinți potrivite pentru tine.

1.Conținutul de fluoruri

Unul dintre cele mai importante criterii pentru alegerea pastei de dinți este conținutul de fluoruri. Fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare și consolidează smalțul dinților. Pentru majoritatea adulților și copiilor, se recomandă utilizarea unei paste de dinți care conține între 1000 și 1500 de părți per milion (ppm) de fluorură. Dacă ai un risc crescut de carii sau probleme dentare, poți opta pentru o pasta de dinti  cu un conținut mai ridicat de fluoruri, sub îndrumarea medicului dentist.

Pentru copii, un alt element pe care trebuie să îl iei în calcul este alegerea unei paste de dinți adecvate vârstei. Ingredientele acestor produse sunt ajustate astfel încât să nu existe riscul unei supradozări accidentale, producătorii ținând cont, de pildă, de faptul că un copil de vârstă mică nu este foarte eficient când vine vorba despre clătirea pastei de dinți.

 

2.Probleme specifice

Dacă ai anumite probleme dentare sau orale, cum ar fi sensibilitate dentară, gingivită sau pigmentarea dinților, ar trebui să cauți o pastă de dinți special formulată pentru aceste nevoi. Există pe piață paste de dinți special concepute pentru a ajuta la reducerea sensibilității, la prevenirea și tratarea gingivitei sau la îndepărtarea petelor și la albirea dinților. Consultă medicul dentist, pentru a obține recomandări adecvate, în funcție de problemele tale specifice.

 

3.Gust și textură

Gustul și textura pastei de dinți pot influența modul în care o percepi și cât de des o folosești. Dacă nu îți place gustul sau textura unei paste de dinți, există șanse să nu o folosești în mod regulat, ceea ce poate afecta negativ starea danturii. Este important să găsești o pastă de dinți cu un gust și o textură pe care le preferi, pentru a te asigura că o utilizezi în mod constant.

 

4.Certificări și aprobări

Verifică eticheta pastei de dinți, pentru a vedea dacă este aprobată de organizații relevante de sănătate orală. De exemplu, în Statele Unite, Asociația Dentară Americană (ADA) oferă un sigiliu de aprobare pentru produsele care îndeplinesc standardele lor de siguranță și eficacitate. Această aprobare poate fi un indicator al calității; prin urmare, asigură-te că produsul pe care îl alegi este certificat pentru piața europeană și/sau românească, de către specialiștii din zonă.

 

5.Alți factori importanți

Există o serie de alți factori pe care merită să îi iei în considerare, atunci când faci o alegere în ceea ce privește pasta de dinți. Printre aceștia se numără:

  • Preț: costul pastei de dinți poate varia considerabil, în funcție de brand și de conținutul său. Este important să stabilești un buget și să cauți o pastă de dinți care se încadrează în acesta. Nu uita, însă, că, în cazul produselor pentru igiena orală, calitatea primează în fața prețului.
  • Compatibilitate: dacă ai alergii sau sensibilități la anumite substanțe, citește cu atenție lista de ingrediente, de pe ambalajul pastei de dinți. Alege o variantă care nu conține substanțe la care să fii sensibil.
  • Recomandări medicale: consultă medicul dentist, pentru recomandări personalizate. Indiferent că ai probleme dentare sau afecțiuni medicale specifice, medicul dentist îți poate oferi sfaturi, în funcție de nevoile tale individuale.

 

Alegerea unei paste de dinți potrivite pentru tine este importantă pentru menținerea igienei orale adecvate și a sănătății dentare. Asigură-te că discuți cu medicul dentist despre recomandări și sfaturi personalizate, care iti ofera garanția că alegi cea mai potrivită pastă de dinți pentru nevoile tale individuale.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

×
Subiecte în articol: pasta de dinti cu fluor