x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 motive pentru care ar trebui să ai dinții drepți

5 motive pentru care ar trebui să ai dinții drepți

19 Oct 2023   •   16:40
5 motive pentru care ar trebui să ai dinții drepți
Sursa foto: Adobestock

Dincolo de aspectul estetic și încrederea în tine pe care ți le dă o dantură dreaptă, frumos aliniată, trebuie să ai în vedere și restul beneficiilor pe care le poate avea asupra sănătății orale, dar și asupra sănătății generale a organismului. Dinții drepți îți îmbunătățesc funcția masticatorie și igiena orală, ajută la prevenirea problemelor articulare și corectează problemele de vorbire.

Dar cei mai mulți dintre noi nu se bucură în mod natural de o aliniere perfectă a dinților, iar pentru a ajunge în punctul de a avea dinți drepți, trebuie să apelezi la purtarea unui aparat dentar. Ce presupune acest lucru și pe ce perioadă trebuie să porți aparatul dentar, poți afla de pe blog. Dar hai să descoperi și de ce este în avantajul tău să ai dinții drepți!

  1. Beneficiezi de o funcționalitate corectă a danturii

Dinții drepți asigură o aliniere corespunzătoare a maxilarelor și o mușcătură corectă. Și așa cum afirmă și MouthHealthy, o mușcătură incorectă nu are impact doar asupra mestecării normale a alimentelor, ci atrage după sine și alte complicații, precum apariția cariilor dentare, infecția gingivală, pierderea dinților, afectarea pronunției, uzura anormală a smalțului dentar și chiar poate provoca probleme cu maxilarul. Din acest motiv, a avea dinți drepți și o mușcătură corectă este în beneficiul tău și pentru protejarea danturii de apariția altor afecțiuni.

  1. Te bucuri de o igienă orală corespunzătoare

Dinții drepți sunt mai ușor de curățat și de menținut sănătoși, deoarece reduc riscul de acumulare a plăcii bacteriene și de formare a cariilor. Atunci când dinții sunt corect aliniați, spațiile dintre ei sunt mai reduse, ceea ce face mai ușor să cureți suprafețele dentare și să îndepărtezi placa bacteriană. În plus, aceste zone inaccesibile și greu de igienizat pot fi mai predispuse la inflamații gingivale, cunoscute sub numele de gingivită. Cu toate acestea, o igienă orală adecvată este esențială, indiferent de poziția dinților, deoarece acesta este primul pas pe care trebuie să-l faci spre a avea dinți sănătoși întreaga viață.

  1. Poți preveni problemele articulare

O aliniere corectă a maxilarelor și a dinților este importantă pentru a obține o mușcătură corectă și a reduce stresul asupra articulației maxilarelor, mai numită și articulație temporo-mandibulară (ATM). Problemele articulare pot apărea atunci când articulațiile mandibulei nu funcționează corect. Acestea pot provoca dureri de cap, dureri de maxilar sau de ureche, disconfort în timpul mișcării maxilarelor și în timpul masticației. Disfuncția acestei articulații poate duce și la o presiune neuniformă asupra mandibulei. Astfel, prin corectarea dinților strâmbi există o mai mare probabilitate de a avea o aliniere corectă a maxilarelor și a dinților, ceea ce poate ajuta la prevenirea problemelor articulare.

  1. Îmbunătățești digestia

Dinții drepți nu contribuie în mod direct la o digestie bună, ci mai degrabă ajută în procesul de masticație, care este primul pas în digestia alimentelor. Când dinții sunt aliniați corespunzător, aceștia pot descompune mai eficient mâncarea în bucăți mici, pentru digerare mai ușoară și mai rapidă. O masticație corectă este importantă pentru a permite enzimelor digestive să acționeze asupra alimentelor și pentru a facilita absorbția optimă a nutrienților.

  1. Poți corecta problemele de pronunție

Atunci când dinții sunt bine aliniați, limba și buzele pot fi poziționate în mod adecvat pentru a produce sunetele clar și corect. Dinții strâmbi sau înghesuiți pot afecta poziționarea și mișcarea corectă a acestora, ceea ce poate influența pronunția și claritatea vorbirii. Prin urmare, dinții drepți pot contribui la îmbunătățirea abilităților de pronunție, ceea ce îți poate da și un plus de încredere în tine și în modul în care te exprimi.

Prin urmare, chiar dacă ai tendința de a crede că principalul motiv pentru care trebuie să ai dinții drepți este pentru a avea un zâmbet frumos, motivele de mai sus îți dau de înțeles că dinții drepți înseamnă a avea o dantură sănătoasă și o sănătate generală bună. Astfel, ai toate argumentele pentru a purta un aparat dentar, indiferent de vârstă.

Sursă foto: Adobe Stock

×