x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar

5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar

23 Sep 2021   •   19:11
5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar

Multe persoane asociază purtarea aparatului dentar cu vârsta copilăriei, însă corectarea danturii se poate realiza oricând. Chiar și adulții își pot pune aparat dentar fără probleme, deoarece dinții se pot îndrepta la orice vârstă. Dacă și tu ai probleme cu poziționarea dinților, poți alege un model de aparat care să te ajute să obții o dantură de invidiat.

 

Deseori, adulții tind să evite un astfel de tratament ortodontic deoarece nu se simt confortabil ca un asemenea dispozitiv să fie vizibil pe dinții lor. Dacă aceasta este într-adevăr o problemă pentru tine, poți alege un model mobil și transparent care îți va oferi toată discreția necesară. Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să eviți tratamentul cu aparat dentar.

1. Criteriul estetic

Bineînțeles, o dantură cu probleme de poziționare, cu dinți încălecați și înghesuiți, nu reprezintă tocmai definiția unui zâmbet perfect. Astfel de probleme îți pot afecta serios încrederea în tine și pot avea un impact chiar și asupra trăsăturilor tale faciale. Însă, dacă îți vei pune un aparat dentar, vei putea să îți transformi zâmbetul și să ai parte de dinți drepți și frumoși.

2. Prevenirea pierderii dinților

Atunci când dinții sunt aflați într-o poziție incorectă, pacienților le este afectată mușcătura. Mai exact, dinții de pe arcada superioară se ating de cei de pe arcada inferioară în mod necorespunzător, lucru care le poate afecta stabilitatea.

 

Astfel, o mușcătură greșită poate duce, în timp, la deteriorarea dinților și la pierderea acestora. Așadar, în cazul unor anomalii severe de poziție a dinților, aparatul dentar este obligatoriu pentru a preveni apariția complicațiilor.

3. O igienizare mai bună

Dinții suprapuși și înghesuiți sunt predispuși la formarea cariilor interdentare, deoarece aceștia nu permit o igienizare corespunzătoare. Periuța de dinți nu poate pătrunde în aceste zone și, astfel, pot apărea numeroase afecțiuni. Odată ce poziția dinților va fi corectată cu ajutorul aparatului dentar, procesul de igienizare se va putea desfășura mult mai ușor.

4. Evitarea fracturilor dentare

Din cauza unei mușcături incorecte, dinții pot suferi numeroase traumatisme care duc la apariția fisurilor și a fracturilor dentare. În afara faptului că aspectul dinților este afectat, aceștia devin mai sensibili și pot apărea mai ușor carii pe suprafața lor. Prin corectarea mușcăturii cu ajutorul aparatului dentar, dinții nu vor mai fi supuși la un grad ridicat de presiune care să le afecteze structura.

5. Evitarea problemelor digestive

O dantură nesănătoasă poate avea un impact asupra echilibrului întregului organism. Dinții cu anomalii de poziționare pot afecta serios procesul de masticație și de deglutiție (înghițire), lucru care va duce, inevitabil, și la apariția unor afecțiuni digestive. Așadar, întregul organism poate fi pus în pericol.

 

Pentru a evita astfel de complicații serioase, tratamentul ortodontic este cea mai bună soluție. Purtarea unui aparat dentar nu aduce cu sine restricții alimentare majore și nu va afecta procesul de digestie. Dacă vei alege un aparat dentar mobil, acesta va putea fi scos în timpul mesei și nu va îngreuna hrănirea.

 

Avantajele purtării unui aparat dentar depășesc cu mult dezavantajele. Dacă și tu ai dinți înghesuiți, malpoziționați, fă o programare la medicul tău stomatolog și discutați despre cea mai bună soluție de tratament ortodontic la care poți apela. Acesta îți va prezenta fiecare opțiune în parte și o vei putea alege pe cea mai potrivită pentru tine.

 

×