x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 6 analize de sânge pentru evaluarea riscului de boală cardiovasculară

6 analize de sânge pentru evaluarea riscului de boală cardiovasculară

09 Iun 2023   •   13:17
6 analize de sânge pentru evaluarea riscului de boală cardiovasculară

Afecțiunile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de mortalitate la adulți, în prezent. Estimarea riscului de boală cardiovasculară este importantă pentru că permite ajustarea stilului de viață, astfel încât comportamentele ce reprezintă factori de risc să poată fi corectate în timp util. În acest articol, poți descoperi câteva analize de sânge care îl ajută pe medic să aprecieze sănătatea inimii. Rezultatele acestor analize trebuie coroborate cu cele ale altor investigații specifice, pentru stabilirea unui diagnostic.

1.Hemoleucograma completă

Hemoleucograma reprezintă ABC-ul analizelor de sânge. Rezultatele leucogramei pot oferi informații importante despre starea de sănătate a persoanei în cauză. De pildă, valorile reduse ale eritrocitelor sau ale hemoglobinei sunt un indicator al anemiei, care poate afecta sănătatea cardiacă prin suprasolicitarea pe care o presupune.

O valoare mare a trombocitelor este sugestivă pentru riscul de tromboză, care poate determina infarct sau accident vascular cerebral. Prin urmare, efectuarea hemoleucogramei complete este indispensabilă evaluării stării de sănătate a aparatului cardiovascular.

 

2.Profilul lipidic

Profilul lipidic permite estimarea riscului de ateromatoză; prin urmare, este foarte important de efectuat ca parte a unei examinări cardiovasculare complete. Profilul lipidic include determinări precum: trigliceride, colesterol total, cholesterol LDL și colesterol HDL.

  • Valorile crescute ale trigliceridelor indică faptul că aportul de calorii este mai mare decât ai avea nevoie;
  • Valorile mari ale colesterolului total indică un risc crescut de boală cardiovasculară;
  • Valorile mari ale colesterolului LDL se asociază unui risc crescut de formare a depozitelor de aterom;
  • Valorile mari ale colesterolului HDL sunt de dorit, acesta având un oarecare efect protector asupra vaselor de sânge.

 

3.Proteina C reactivă cu sensibilitate înaltă

Proteina C reactivă este sintetizată de ficat ca parte a răspunsului organismului în fața unei răniri sau a unei infecții. Inflamația joacă un rol major în procesul de apariție a aterosclerozei. Proteina C reactivă înalt sensibilă ajută la cuantificarea riscului de boală cardiovasculară înainte de apariția primelor simptome. O concentrație crescută a acestui parametru se asociază cu un risc mai mare de infarct, accident vascular cerebral sau boală cardiovasculară.

Valorile CRP-hs pot crește artificial; prin urmare, se recomandă repetarea analizei la interval de 2 săptămâni și coroborarea rezultatelor cu valorile furnizate de alte teste.

 

4.Lipoproteina (a)

Lipoproteina (a) sau Lp(a) este un tip de colesterol LDL a cărui concentrație serică este determinată genetic și nu are legătură cu stilul de viață. Valorile crescute ale acestui parametru se asociază cu un risc sporit de boală cardiacă. În general, această analiză este recomandată la pacienții care au boli cardiovasculare, dar valori normale ale colesterolului, sau la cei cu istoric familial de boală cardiovasculară cu manifestare precoce.

 

5. Ceramidele plasmatice

Ceramidele plasmatice sunt sintetizate de către celulele organismului și au un rol important în reglarea creșterii, funcționării și morții multor tipuri de țesuturi. Ceramidele sunt transportate prin sânge cu ajutorul lipoproteinelor, iar un nivel crescut se asociază cu ateroscleroza.

Există 3 ceramide asociate cu acumularea depozitelor de aterom la nivelul arterelor și cu rezistența la insulină, care poate conduce la dezvoltarea diabetului de tip 2. O concentrație serică mare a acestora este un semn al unui risc crescut de boală cardiovasculară, în următorii 1 - 5 ani.

 

6.Troponina T

Troponina T este o proteină care se regăsește la nivelul mușchiului cardiac. Determinarea valorilor troponinei T cu ajutorul unui test de mare sensibilitate permite diagnosticarea unui infarct și evaluarea riscului de boală cardiovasculară. Valorile ridicate ale troponinei T indică un risc crescut inclusiv la indivizii asimptomatici.

 

Analizele de sânge specifice reprezintă un instrument util în evaluarea riscului de probleme cardiace. Discută cu medicul despre acest subiect.

 

Sursa foto: Shutterstock 

×