x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 6 semne ale cancerului de colon la persoanele sub 50 de ani

6 semne ale cancerului de colon la persoanele sub 50 de ani

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2024   •   17:15
6 semne ale cancerului de colon la persoanele sub 50 de ani

Cazurile de cancer colorectal au ajuns la circa 20% la persoane cu vârste sub 55 de ani, din totalul bolnavilor americani, în 2019. Creșterea este îngrijorătoare, comparativ cu 11% în 1995, potrivit New York Post.

În timp ce cazurile de cancer de colon scad la persoanele mai în vârstă, acestea sunt în creștere constantă în ultimele trei decenii la persoane mai tinere. 

Problema majoră este că la această categorie de vârstă diagnosticul se pune în stadiile avansate ale bolii, ceea  ce scade șansele de vindecare. 

Iată 6 semne clare ale cancerului de colon la tineri:

Cu toate acestea, există șase semne clare pe care tinerii ar trebui să le urmărească, iar experții recomandă consultarea unui specialist dacă se confruntă cu oricare dintre acestea.

1. Sângerare rectală
Cercetări recente arată că cel mai comun semn al cancerului colorectal la tineri este sângerarea rectală. Aproape 50% dintre cei diagnosticați au raportat sânge pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă.
Dr. Andrea Cercek, oncolog gastrointestinal la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, explică faptul că tumorile la tineri cu cancer de colon se dezvoltă în ultima porțiune a colonului sau în rect. „Sângele din aceste tumori parcurge o distanță mai scurtă, așa că apare roșu aprins, în timp ce sângele care a fost mai mult timp în tractul digestiv poate părea aproape negru.”

Deși sângele poate fi un simptom al cancerului, alte cauze ale sângerării rectale includ boli inflamatorii intestinale, fisuri anale și hemoroizi. Orice sângerare de acest tip trebuie evaluată de un medic.

2.Schimbări intestinale
Dr. Tiago Biachi, oncolog la Moffitt Cercer Center din Florida, explică faptul că o tumoră la nivelul colonului sau rectului poate afecta modul în care o persoană își poate face nevoile, ducând la constipație, diaree sau ambele. De asemenea, unii oameni simt că nu se golesc complet după ce au mers la toaletă sau observă că scaunul lor este mai subțire decât de obicei.

Dr. Michael Cecchini, oncolog la Yale Cancer Center, precizează că pacienții cu cancer de colon au adesea scaune foarte subțiri, acecsta fiind un semn alarmant.

3. Dureri abdominale sau crampe
Durile persistente de burtă, în special cele care apar în timpul meselor, pot fi un simptom al cancerului colorectal. Totuși, aceste dureri sunt adesea atribuite unor cauze mai comune, precum crampe menstruale, indigestie, pietre la rinichi sau infecții urinare.

Dr. Sonia Kupfer, director al Clinicii de Prevenire a Cancerului Gastrointestinal la Universitatea din Chicago, atrage atenția că orice durere abdominală nouă sau diferită față de ceea ce a simțit pacientul anterior trebuie discutată cu medicul.

4. Pierdere inexplicabilă în greutate
Tumorile colorectale pot elibera hormoni care suprimă pofta de mâncare. Circa15% dintre tineri au raportat pierderea apetitului cu patru până la șase luni înainte de diagnostic.

Pierderea a 5% din greutatea corporală pe parcursul a șase luni, fără un efort special, ar trebui să fie un semnal de alarmă.

5. Anemie
Sângerările cauzate de tumorile colorectale pot duce la anemie, o afecțiune în care organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase. Simptomele includ oboseală, mâini și picioare reci, pierderea părului, unghii fragile, dificultăți de concentrare și performanță scăzută.

În cazul femeilor, anemia poate fi atribuită unui ciclu menstrual abundent, dar dacă există și alte simptome, acestea pot indica prezența cancerului de colon.

6. Oboseală extremă
Cancerul de colon poate fi asociat cu o oboseală extremă. Aproximativ 8% dintre pacienții tineri au raportat această stare de epuizare cu câteva luni înainte de diagnostic. Hormonii eliberați de tumori pot reduce energia și provoacă o stare generală de slăbiciune.

Cancerul de colon la tineri, diagnosticat în stadii avansate

Mulți tineri cu cancer de colon sunt diagnosticați greșit cu alte afecțiuni, precum hemoroizii sau sindromul de colon iritabil. Dr. Cercek recomandă o evaluare detaliată dacă simptomele sunt prezente.

Screeningurile pentru cancerul de colon încep de obicei la 45 de ani, dar oamenii cu simptome sau cu antecedente familiale de cancer ar trebui să ia în considerare efectuarea unei colonoscopii mai devreme, potrivit Antena3 CNN.

Motivele apariției cancerului de colon la persoane sub 50 de ani

Există mai mulți factori care pot contribui la această creștere alarmantă a cazurilor la tineri, printre care:

factorii genetici
stilul de viață și dieta
lipsa activității fizice
obezitatea
inflamația cronică
dezechilibre în microbiomul intestinal
expunerea la substanțe toxice
screening insuficient la vârste tinere
 

×
Subiecte în articol: cancer colon tineri 50 ani