x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

11 Mai 2021   •   11:08
60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
Sursa foto: Hepta

La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu publicat în revista Clinical Microbiology and Infection, scrie AFP.

Aproximativ 25% dintre aceștia prerzntă mai multe simptome, ar 2% au fost reinternați, potrivit cercetării realizate de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa (INSERM), pe 1.137 de persoane.

Cercetătorii au găsit o legătură între severitatea inițială a bolii şi persistenţa pe termen lung a simptomelor'. Prin urmare, prezenta a minimum trei simptome la șase luni de la contactarea virusului este mai frecventă la persoanele internate la ATI  şi la pacienţii care au prezentat cele mai multe simptome în momentul internării.
Totodată, bărbaţii au un risc mai ridicat de a dezvolta forme grave, însă femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta simptome pe termen lung.

Aceste forme de ''covid lung'' au şi alte consecinţe mai ample, la nivel economic şi social. Dintre pacienţii cu simptome după şase luni, care exercitau o activitate profesională în momentul infectării, o treime nu a mai revenit la muncă.

Simptomele persistente afectează 1 din 10 pacienți, fiind ncluse și persoane nespitalzate, cu forme ușoare sau medii. 
 

×
Subiecte în articol: COVID