x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 64% dintre studenţii unei singure universităţi de medicină vor să plece din ţară

64% dintre studenţii unei singure universităţi de medicină vor să plece din ţară

de Magda Marincovici    |    02 Apr 2013   •   17:56
64% dintre studenţii unei singure universităţi de medicină vor să plece din ţară
Sursa foto: Laurentiu Nica/Intact Images

Lipsa respectului pentru profesia de medic, dificultăţile financiare şi lipsa oportunităţilor de educare şi perfecţionare sunt principalele motive pentru medicii tineri părăsesc ţara, reiese din studiul ISRA Center, realizat în 2012. Pentru stoparea plecării din ţară şi rezolvarea lipsei de personal medical Consiliul Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, au lansat campania ”De profesie: medic în România”. Campania are ca scop descurajarea exodului personalului medical, fenomen cu consecinţe severe în primul rând asupra stării de sănătate a românilor. Cu cei peste 14.000 de medici care au părăsit ţara din 2007 până în prezent, România are o rată a migraţiei doctorilor de 9% în timp ce media europeană este de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România (CMR). Mai exact, conform Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialişti, iar media celorlalte ţări europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. Mai mult, studii derulate de FIC şi CMR realizate în 2011 şi 2012 arată că 64% dintre studenţii uneia dintre cele mai mari universităţi de medicină din România, respectiv 60% dintre medici intenţionează să părăsească ţara.

La ora actuală, potrivit CMR, judeţele Călăraşi şi Giurgiu au cel mai mare deficit de medici specialişti – un medic la 1.000 de locuitori -, Ialomiţa şi Tulcea cu 1,1, respectiv 1,2 medici la 1.000 de locuitori.  “Suntem în discuţii pentru o decizie extraordinar de importantă pentru România: să ducem în subordinea universităţilor spitalele clinice, astfel încât acolo să se desfăşoare un proces integrat între pregătire, muncă şi realizarea actului medical. Cred că în câţiva ani un asemenea proces se va vedea atât în îmbunătăţirea modului în care se realizează serviciile medicale pentru pacienţi cât şi în creşterea încrederii şi satisfacţiei medicilor în sistemul sanitar românesc", precizează ministrul Eugen Nicolăescu.

×