x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A fost descoperit nou tratament pentru bolnavii de cancer pulmonar

A fost descoperit nou tratament pentru bolnavii de cancer pulmonar

07 Iun 2022   •   16:05
A fost descoperit nou tratament pentru bolnavii de cancer pulmonar

Un medicament experimental a înregistrat progrese semnificative la bolnavii de cancer pulmonar care au făcut metastaze cerebrale, a anunțat compania Mirati Therapeutics, citată de Reuters.

Tratamentul se numește Adagrasib și a fost testat pe 19 pacienți. Datele primare aractă că, dintre aceștia, trei au prezentat o retragere totală a metastazelor,  pentru alți trei acestea s-au micșorat iar alți 10 bolnavi au manifestat o stabilizare a tumorilor cerebrale.  Bolnavii au fost monitorizați timp de 6,6 luni. Din păcate, 36% dintre pacienți au avut efecte secundare severe.

Medicamentul se administrează oral și vizează o mutație a genei KRAS, detectată la 13% din cancerele pulmonare fără celule mici (NSCLC), cel mai comun tip de cancer la plămâni. Dintre aceștia, circa 30% dezvoltă metastaze la creier și au o speranță medie de viață de circa 5 luni. 

Producătorul american Mirati Therapeutics a anunţat că rezultatele generale ale studiului clinic arată că tumorile s-au redus pentru 43% din 112 pacienți incluși în program și care suferă de cancer pulmonar în stadiu avansat. Însă efecte secundare severe s-au manifestat la 46% dintre aceștia, printre care hepatotoxicitate și anemie. 

Primul medicament pentru mutația KRAS se numete Lumakras și este dezvoltat de compania Amgen, autorizat de FDA în 2021. 
 

×
Subiecte în articol: cancer pulmonar