x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A vedea măduva spinării în 3D. Tehnica ultramicroscopică de ima­gis­tică protejează ţesuturile sănătoase

A vedea măduva spinării în 3D. Tehnica ultramicroscopică de ima­gis­tică protejează ţesuturile sănătoase

de Magda Marincovici    |    02 Ian 2012   •   21:00
A vedea măduva spinării în 3D. Tehnica ultramicroscopică de ima­gis­tică protejează ţesuturile sănătoase

Maduva spinarii, compusa din neuroni si celule de sustinere, permite transmiterea mesajelor nevoase intre creier si restul corpului. Ea contine, de asemenea, circuite nervoase independente care controleaza un anumit numar de reflexe. Traumatismele sau unele boli care afecteaza maduva spinarii au, frecvent, consecinte dramatice: para­lizie, pierderea sensibilitatii, imposibili­tatea de a respira singur etc.

Pana acum experimentele legate de refacerea fibrelor afectate nu au adus probe concludente, deoarece este foarte dificila relansarea procesului de crestere a celulelor neuronale si de regenerare a fibrelor nervoase scurtate sau sectionate. Examinarea maduvei spinarii este dificila, si aparatele de radiologie clasice nu reusesc sa observe fiecare neuron lezat. O noua tehnica, bazata pe metoda cunoscuta sub numele de ultramicroscopie, pusa la punct de un cercetator de la Universitatea tehnica din Viena, ar putea sa imbunatateasca acest aspect. Principiul este relativ simplu. Tesuturile maduvei spinarii sunt opace, deoarece apa si proteinele continute reflecta in mod diferit lumina. Autorul noii tehnici a inlocuit apa cu o emusile care reflecta lumina in acelasi mod ca proteinele. Ceea ce confera tesuturilor transparenta totala.

Prin aceasta metoda, medicii vor putea sa observe celulele neuronale dintr-o sectiune a maduvei spinarii si in felul acesta sa determine care sunt fibrele sectionate si daca acestea si-au reluat sau nu procesul de crestere. "Acesta este intr-adevar un progres. Mai ales ca metoda poate fi usor de aplicat si in cazul altor tesuturi", explica Frank Bradke, autorul noii teh­nici. In prezent, se fac testari de observare, prin tehnica ultramicroscopica, a sistemului capilar sangvin sau a modului in care o tumoare se insereaza in tesut.

×
Subiecte în articol: tehnica ultramicroscopica