x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Adolescente sau fiare?

Adolescente sau fiare?

de Paula Anastasia Tudor    |    05 Feb 2010   •   00:00

O elevă bătută de patru colege, una bătută de două, alta de şapte colege..., pagini întregi de internet pline de eleve bătute, dar nu mai am energie să le răsfoiesc. Genunchi în gură, picioare-n burtă, feţe stâlcite de pereţi, păr smuls cu tot cu scalp... nu e Pulp Fiction - e la fel de sângeros, doar că sângele e real. E mult mai tare decât filmul - e viaţa. Viaţa din şcoli.

Nici atacatorii nu-s bătăuşi de profesie - ştirbi cu dinţi de aur, nas turtit şi tăieturi pe faţă. Dimpotrivă. Sunt nişte nasuri lungi de toată frumuseţea în posesia unor domnişoare, altfel sensibile şi preţioase, cu haine trendy şi unghii lăcuite. Astea neoprindu-le să se arunce asupra victimei: una călare, îndesându-i pumni în faţă, celelalte dând picioare cu furie pe unde mai apucă.

Fete de 14-16 ani! Imaginea asta îmi aminteşte de creaturile cu care se lupta Will Smith în "I am legend". O cruzime monstruoasă. Nu-s mulţi cei care pot stâlci în pumni o faţă şi pot călca în picioare un om chiar dacă nu a rispostat şi e leşinat de ceva vreme. Ele pot! Colegii le aclamează filmându-le cu telefonul mobil. Iar dacă vreun nefericit încearcă să spargă grămada şi să îndepărteze lighioanele, e boscorodit de public. Şi el şi maică-sa. Profesoarele nu reuşesc să le oprească şi-şi cheamă şi ele colegii.

După ambulanţă vine şi Poliţia şi începe să ancheteze. Şi ce dacă? Ar fi fost mult mai eficientă prezenţa poliţiştilor în jurul şcolii înainte. Acum victima e deja în spital, mutilată, iar ancheta constă în numărarea zilelor de spitalizare şi o amendă de o sută de lei bătăuşelor. "Şcoala" ia la rândul ei măsuri drastice: scăderea notei la purtare! Dar ce altceva ar putea face?! Paznicii plătiţi din buzunarele părinţilor sunt puşi să păzească şcoala de elevi. Dar în condiţiile date e de-nţeles.

Eu n-am văzut picior de poliţist pe lângă şcoală, dar am văzut puradei de ciclu primar bătându-se de parcă erau posedaţi. Profesorilor le lipseşte curajul, părinţii par a lipsi cu totul din peisajul educaţional, aşa că şcoala s-a transformat în teren de lupte libere fără reguli, fără arbitrii, fără milă.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete