x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alexandru Rafila: Antibiotice Iași a produs peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu

Alexandru Rafila: Antibiotice Iași a produs peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu

15 Mar 2022   •   16:26
Alexandru Rafila: Antibiotice Iași a produs peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu

Antibiotice Iași a produs peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu, din cele 30 de milioane contractate, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Autoritățile caută cea mai bună soluție pentru ca aceastea să ajungă la populație.

„Antibiotice Iași a produs deja, cred că peste 15 milioane de comprimate din cele peste 30 de milioane care sunt contractate. Știți bine că este o Hotărâre de Guvern care stabilește modul în care se achiziționează aceste pastile de Iodură de Potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă, bineînțeles și înainte, se pregătește logistic acest aspect, producătorul le va transporta la sediul fiecărui DSP”, a explicat acesta.

El crede că „lucrul complicat va fi ca fiecare familie din România să poată să aibă acces rapid la Iodura de potasiu”.

„Ne gândim să vedem care e cea mai bună cale, prin intermediul Prefecturilor și Inspectoratelor pentru Situații de Urgență aceste pastile să ajungă la primării și de acolo, eventual, la medicii de familie sau o să vedem care este cea mai rapidă cale de distribuție ca ele să ajungă la beneficiar”, a adăugat ministrul Sănătății.

Acesta a reamintit că pastilele nu trebuie luate fără recomandarea specialiștilor.

„Nu e vorba de o medicație care se ia fără recomandare și e bine să limităm administrarea la copii, la tineri, eventual femei gravide, și să nu administrăm decât pe baza protocolului care se regăsește și la nivelul INSP cantități limitate, nu nelimitate pentru că utilizarea excesivă de iod duce la afecțiuni ale tiroidei, care pot să depășească beneficiile”, a precizat demnitarul.

×
Subiecte în articol: alexandru rafila iodura de potasiu