x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alimentele care măresc riscul de Alzheimer

Alimentele care măresc riscul de Alzheimer

de Magda Marincovici    |    26 Feb 2014   •   21:57
Alimentele care măresc riscul de Alzheimer
Sursa foto: Thinkstock
Evitaţi ouăle şi şunca prăjite la micul dejun, grătarul şi cartofii prăjiţi la prânz
Substanţele toxice care se găsesc în cantitate apreciabilă în alimentele prăjite cresc riscul de apariţie a maladiei Alzheimer, susţine un grup de specialişti de la University College London. În vizor sunt baconul şi şunca, dar şi ouăle prăjite, burgeri, unele preparate de patiserie... Toţi ştim că alimentele bogate în grăsime şi zahăr sunt gustoase, dar sunt hipercalorice şi îi pun în mare dificultate pe cei care care sunt pofticioşi, dar au şi probleme cu kilogramele în plus.

Dar iată, s-a dovedit că aceleaşi alimente contribuie în mare măsură la apariţia demenţiei specifice maladiei Alzheimer. Echipa profesorului doctor Derek Hill de la University College London a publicat recent un studiu care ne recomandă să limităm consumul de alimente bogate în glicotoxine, deoarece sporesc riscul de diabet şi declinul cognitiv. Alimentaţia dezechilibrată, bogată în zahăr (glucoză), şi unele modalităţi de preparare, mai ales prin prăjire, provoacă sporirea glicotoxinelor (proteinelor glicate) în sânge. Acest proces de fixare a moleculelor de glucoză pe unele proteine contribuie la îmbătrânirea ţesuturilor şi favorizează unele boli. Acest mecanism a fost observat în cadrul unor experimente efectuate în laborator pe rozătoare. Rozătoarele, care au primit alimente cu concentraţie mare de glicotoxine, au prezentat primele semne legate de diabet, modificări periculoase la nivel cerebral şi simptome specifice maladiei Alzheimer.

În cazul oamenilor, consumul în exces de alimente bogate în glicotoxine a provocat probleme de memorie şi alte tulburări cognitive. În plus, s-a mai observat o rezistenţă la insulină, ce deschide calea diabetului. Aceste observaţii au făcut obiectul unui articol apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences, care sugerează necesitatea modificării obiceiurilor alimentare care ne pun sănătatea în pericol: evitarea alimentelor care conţin multe grăsimi şi zahăr şi înlocuirea acestora cu fructe şi legume proaspete, prepararea alimentelor prin fierbere, în aburi şi mai puţin prin prăjire sau la grătar. Până la acest studiu se ştia că preparatele fast-food, cartofii, alunele, pâinea, carnea, legumele prăjite etc. contribuie la apariţia bolilor digestive, chiar a unor forme de cancer. Aşadar, cu ouăle ochiuri, la micul dejun, şi cu friptura la grătar cu cartofi prăjiţi la masa de prânz ar trebui să ne delectăm mai rar. 

×