x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate American Stroke Association: Carboagazoasele light şi excesul de sare măresc riscul de atac cerebral

American Stroke Association: Carboagazoasele light şi excesul de sare măresc riscul de atac cerebral

de Magda Marincovici    |    10 Feb 2011   •   12:06

În cazul persoanelor care beau zilnic carbogazoase light, riscul de accident vascular cerebral este de peste 60% comparativ cu persoanele care nu au acest obicei, potrivit unui studiu efectuat pe un lot de 2.564 de persoane din New York în cadrul proiectului Northern Manhattan Study (NOMAS). Dacă rezultatele vor fi confirmate de alte studii înseamnă că acest tip de carbogazoase light nu reprezintă cel mai bun substitut al băuturilor îndulcite, la care suntem sfătuiţi să renunţăm pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, subliniază doctorul Hannah Gardener, epidemiolog la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Miami, în cadrul conferinţei internaţionale anuale a American Stroke Association, ce are loc în această săptămână la Los Angeles. Autorii studiului au ţinut seama de vârsta, sexul, etnia participanţilor la studiu, de tabagism, sedentarism, consumul de alcool şi regimul alimentar. Dar chiar luând în calcul factori ca excesul ponderal, antecedente de boli cardiace, creşterea riscului de afecţiuni cardiovasculare pentru băutorii constanţi de carbogazoase light este de 48%.
 
Cu aceeaşi ocazie – conferinţa American Stroke Association – specialiştii au avertizat că prea multă sare la masă - independent de hipertensiune – este suficient pentru ca să ne expunem unui risc major de atac cerebral ischemic. Studiul prezentat în cadrul conferinţei American Stroke Association arată că persoanele care consumă peste 4.000 miligrame de sare zilnic îşi dublează riscul de accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care consumă sub 1.500 miligrame. American Heart Association recomandă 1.500 miligrame de sare zilnic, în timp ce, în SUA, consumul mediu, zilnic, de sare este de peste 3.000 de miligrame.

×