x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Analize care spun (aproape) totul despre starea de sănătate

Analize care spun (aproape) totul despre starea de sănătate

08 Sep 2021   •   18:23
Analize care spun (aproape) totul despre starea de sănătate

Există câteva analize medicale extrem de simple și uzuale care, interpretate corect de medic, pot da indicații prețioase despre starea generală de sănătate și pun în evidență existența unor eventuale probleme, chiar și în forma lor incipientă. Eventualele suspiciuni pot fi ulterior investigate amănunțit, pentru a fi sau nu confirmate și tratate. Aceste analize de bază fac parte din pachetul de investigații pe care fiecare dintre noi ar trebui să le facă o dată pe an.

Factorul de coagulare

Ficatul produce o proteină care are rol esențial în procesele de coagulare sangvină. Datele despre această proteină pot fi obținute în urma unei analize de sânge prin care este pusă în evidență cantitatea de fibrinogen din plasma sangvină.

 

Valori anormale pot indica prezența unor boli inflamatorii cronice sau procese necrotice în evoluție, afecțiuni hepatice acute sau cronice ori existența unei afecțiuni de natură canceroasă sau un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare. Este bine de știut că există o creștere normală a nivelului de fibrinogen, odată cu vârsta.

Hemograma

Considerată una dintre cele mai simple, dar și printre cele mai utile investigații de laborator, hemograma (hemoleucograma) furnizează informaţii importante despre compoziția sângelui și despre funcția unor organe vitale. Hemograma măsoară numărul de eritrocite, trombocite și leucocite, concentrația de hemoglobină și arată formula leucocitară (respectiv tipul și numărul celulelor albe din sânge, în funcție de tipul și rolul lor).

 

Valorile acestor constante biologice, care pot varia în mod normal în funcție de sex și vârstă,  pot furniza informații esențiale despre eventuale afecțiuni inflamatorii cronice și acute, posibile boli ale sângelui (inclusiv leucemie și anemie), precum și despre funcția renală. Investigația, corelată cu alte analize simple ajută la realizarea unui tablou corect asupra posibilelor infecții cronice sau intoxicații, hemoragii interne, dar pune în evidență și efectele stresului fizic și emoţional.

Nivelul glicemiei

Măsurarea nivelului de glucoză din sânge (glicemia) este una dintre cele mai simple investigații de laborator, dar rezultatul poate oferi detalii extrem de importante despre sănătatea pancreasului și despre metabolismul glucidelor. Aceasta este analiza care poate trage semnalul de alarmă în cazul diabetului zaharat, chiar înainte ca simptomele bolii să apară și cu mult înainte ca efectele acestei dereglări severe și ireversibile să se facă simțite (diabetul afectează ireversibil rinichii, sistemul vascular, ochii și poate duce la amputări de membre).

 

Prin alimentaţie ajung zilnic în tubul digestiv aproximativ 500 de grame de glucide din care se va sintetiza, în ficat, glucoză. Aceasta este eliberată treptat în sânge și este folosită drept principal combustibil pentru activitatea tuturor organelor, la nivelul celulelor care le compun. Nivelul constant al glucozei din sânge este menținut de hormonii pancreatici.

 

Nivelul anormal al glucozei din sânge va indica tulburări ale activității pancreasului și/sau ficatului.

Colesterolul total

Colesterolul este sintetizat în numeroase ţesuturi, dar mai ales în ficat şi peretele intestinal. Aproximativ 75% din cantitatea de colesterol este produsă în organism și doar 25% provine din alimentație. Un nivel anormal al colesterolului este un factor de risc major pentru sănătatea sistemului cardiovascular, dar și un indicator pentru unele afecțiuni ale tiroidei și ficatului. 

 

Nivelul colesterolului seric este crescut în unele boli ereditare și în afecțiuni metabolice, precum și în bolile hepatice, în timp ce un nivel sub cel normal arată hipertiroidism, deficiențe de absorbție intestinală, boli digestive, dar și afecțiuni hepatice grave.

Testul de uree serică

Acesta este o altă analiză simplă de sânge, care poate furniza informații prețioase despre starea generală de sănătate. Valorile pe care le are ureea serică indică atât starea de sănătate a ficatului, ureea serică fiind un produs rezidual al metabolismului proteinelor, dar și a rinichilor, aceștia din urmă fiind responsabili de filtrarea sângelui.

 

Valoarea acestei constante depinde de stilul alimentar, dar și de capacitatea ficatului de a descompune proteinele în aminoacizi esențiali. Un nivel ridicat de uree serică poate fi cauzat de disfuncții renale, dar și de hemoragii gastro-intestinale, hipertiroidism, sindrom Cushing și poate fi o consecință indirectă a insuficienței cardiace, a stenozei arterei renale sau a litiazei renale și a tumorilor.

 

Aceste analize pot fi completate în funcție de vârstă, sex sau eventualele simptome cu altele, de asemenea, simple și ușor de realizat. Rezultatele acestora și o anamneză atentă pot fi un pas important în stabilirea unui diagnostic sau pot orienta eficient medicul în depistarea unor probleme de sănătate mai subtile. Ceea ce trebuie reținut este faptul că, realizate anual, aceste investigații de rutină evaluează corect starea de sănătate.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

×