x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Angină, păduchi şi scabie în grădiniţe, şcoli şi licee

Angină, păduchi şi scabie în grădiniţe, şcoli şi licee

de Magda Marincovici    |    07 Iul 2013   •   17:22
Angină, păduchi şi scabie în grădiniţe, şcoli şi licee
Cauza? Spalatul pe mâini frecvent, cu multă apă şi săpun încă nu a devenit un obicei

Angină. Pediculoză. Micoze. Varicelă. Scabie. Boală diareică acută. Scarlatină. Hepatită virală. Sunt principalele boli infecţioase descoperite la copii aflaţi în creşe, centre de plasament, grădiniţe, şcoli generale, licee, şcoli profesionale şi de ucenici din mediul rural şi urban, potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică şi Control din cadrul Ministerului Sănătăţii. Raportul a fost întocmit pe baza datelor transmise de medicii de familie din mediul rural şi de cabinetele de medicină şcolară din mediul urban.

Angina (inflamaţie infecţioasă în zona faringelui, amigdalelor) ocupă primul loc în tabloul bolilor depistate. Au fost găsiţi 14.797 copii cu această afecţiune, 11.050 (74,68%) din mediul urban  şi 3.747 (25,32%) din mediul rural. Cei mai mulţi copii depistaţi cu angină au fost cei din grădiniţe, şcoli generale şi licee. Dintre cazurile de angină depistate, 137 (0,93%) au fost angină cu SH, 130 în mediul urban şi 7 în mediul rural.

Pe locul al doilea în acest top se plasează pediculoza (contaminare cu păduchi). Au fost identificaţi, 5.625 de copii: 3.621 (64,37%) din mediul  urban şi 2.004 (35,63%) din mediul rural. După tratamentul cazurilor de pediculoză, la un nou control au mai fost găsiţi 1.292 copii (22,97%) cu pediculoză. “Păduchii se răspândesc uşor, mai ales prin contactul direct cu persoana infestată sau cu obiecte ce au fost folosite de persoane infestate cu aceşti paraziţi. Este total greşit să credem că doar persoanele murdare şi/sau copiii nespălăţi au păduchi. Aceşti paraziţi se simt la fel de bine în părul curat ca şi în cel nespălat. Păduchii au nevoie doar de sânge pentru a se hrăni. Orice copil poate lua păduchi şi nu este o ruşine, dar este o atitudine iresponsabilă să ascundem această problemă şi în acest mod să-i expunem pe cei din jur pericolului de se infesta”, ne atrage atenţia prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului  Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”

Micozele ocupă locul trei între bolie depistate. Dintre 1.199 copii bolnavi depistaţi, 900 sunt din mediul urban, respectiv 75,06%.

Locul al patrulea revine varicelei, cu 622 copii depistaţi, dintre care 496 (79,74%) în mediul urban şi 126 (20,26%) în mediul rural. Conferenţiar doctor Monica Luminos, şef de secţie la Institutul “Matei Balş”, spune că varicela este mai frecventă la copiii mici care iau boala de la cei mai mari care nu au fost vaccinaţi contra virusului varicelo-zosterian.

Scabia ocupă locul al cincilea, cu 192 copii, dintre care 108 (56,25%) în mediul rural. La un nou control, au mai fost găsiţi 67 copii, majoritatea din mediul rural. În ordine, se plasează boala diareică acută la 104 copii (87 în mediul urban şi 17 în mediul rural), scarlatina la 13 copii toţi de la oraşe, 4 cazuri de heptită virală şi 2 cazuri de rubeolă. 

Conf. dr Monica Luminos subliniază că principala cauză a acestor boli infecţioase extrem de contagioase o reprezintă lipsa igienei.

Pentru că toate aceste boli sunt provocate de bacterii, virusuri, ciuperci, care se transmit foarte uşor, dacă spălatul pe mâini cu apă din belşug şi săpun ori de câte ori copiii merg la toaletă sau mânâncă nu a devenit încă un obicei.

Raportul mai constată că “în mediul urban indicele de depistare este mai crescut decât cel din mediul rural, respectiv de 72,80% faţă de 27,20%”. Tocmai această diferenţa foarte mare este alarmantă. Întrucât, aşa cum se ştie, în satele izolate, mulţi copii fac bolile pe picioare, fără a fi consultaţi de medic şi fără a fi incluşi în vreun raport. Ceea ce poate însemna că, în mediul rural, numărul real al copiilor cu aceste boli cu impact asupra sănătăţii publice este mai mare.

Conf. dr. Luminosu subliniază că aceste boli pot fi prevenite prin respectarea regulilor de igienă personală; grija părinţilor de a duce copilul la medicul de familie în cazul suspiciunii de boală; implicarea medicului de şcoală în depistarea acestor boli.

×